Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ludvig Fjällström

Puckelläger i Zermatt

28 SEP 2018 19:25
De svenska puckelåkarna är i Zermatt, Schweiz, på ett läger som kan ses som startskottet på säsongen även om det inte är första gången de står på snö den här sidan midsommar.
  • Skapad: 28 SEP 2018 19:25

Under försäsongen har de redan varit två vändor på den norska glaciären Folgefonna, men förutsättningarna i Zermatt är på en annan nivå och det är först nu pusselbitarna inför säsongen kan falla på plats.

– Här i Zermatt är förutsättningarna riktigt bra. Det är stor skillnad att åka här i jämförelse med i ”fonna”. Där kämpade vi med att få till en bra backe medan här är det stenhårt och nästan helt blankt i backen så det har tagit några dagar att vänja kroppen vid att ta lite smällar igen, säger Ludvig Fjällström, Åre SLK.

Laget kom ner till Zermatt i helgen och var bland de första landslagen på plats.

– Det är ganska många nationer som väljer att åka hit för det är så bra förutsättningar inför säsongen. Alla har inte kommit än men just nu kör vi med Japan, Finland, USA, Australien och England, men jag tror det är fler som ska komma hit.

A-truppen har utökats med två herråkare inför i år. Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, och Albin Holmgren, Åre SLK, har tagit steget upp och det har stärkt hela truppen.

– Vi har alla blivit bättre av att Oskar och Albin nu är med. Det har liksom höjt hela nivån på alla för konkurrensen blir högre och alla hjälps åt att höja varandra. Så här bra som vi är nu har vi inte varit på länge. Både Albin och Oskar har höjt sin nivå sen de blev antagna i A-truppen och det märks att de har tagit rejäla steg under sommaren. Det är riktigt kul att se. Sen att alla är skadefria nu när vi går in i säsongen är också väldigt skönt för det känns som att det var längesedan det var så, fortsätter Ludvig.

Att vara skadefri är så klart väldigt viktigt när det närmar sig, och att ha Harald Marbler, den nya tränaren som ska ha fokus på hopptekniken, på plats hjälper så klart alla att höja sig ytterligare inför säsongspremiären i Ruka 7 december.

– Jag tror att alla har målsättning att höja sina hopp minst en nivå inför världscuppremiären. Min plan är att få till ett grund-åk där ja gör en 1080 på första hoppet och sen en loop-grab på andra hoppet, för de nya bedömningskriterierna gör att de kommer belöna min grab bättre i år.

Även om det i nuläget är världscuppremiären som hägrar är säsongens stora mål så klart VM i Deer Valley, USA, i februari där Sverige får skicka fyra damer och fyra herrar och det är ett alldeles speciellt VM för Ludvig.

– Det är ju där jag tog min tredjeplats i världscupen och att få köra VM i just den backen i världens häftigaste puckelarena kommer vara något utöver det vanliga. Det är det stora målet men vi får så klart se vilka av oss sex killar som kniper de fyra VM-platserna, så det är viktigt att allt faller på plats nu. Därför är det skönt att alla mår bra så alla kan köra på och ingen behöver hålla tillbaka, avslutar Ludvig.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link