Hoppa till sidans innehåll

Rekord för Young Mogul Generation i Sälen

25 APR 2018 10:23
I helgen som var genomfördes finaltävlingarna i Young Mogul Generation (YMG) i Tandådalen med DIF Freestyle som värdar och rekordmånga åkare på plats.
  • Uppdaterad: 25 APR 2018 19:07

80 unga åkare i åldrarna 4-15 år var på plats i Tandådalen för att tävla i YMG-finalen som sträckte sig från fredag till söndag.

­– Det var rekordmånga åkare som var med och det är toppenkul. Vi vill locka till oss unga puckelåkare på alla nivåer och det var vissa som var med i helgen som bara har kört puckel i några veckor och de hade också riktigt roligt, säger Robert Hansson som är från DIF Freestyle och är ansvarig för YMG-serien.

Hela syftet med YMG är att skapa en utvecklingsmiljö för åkarna. Åkarna ska utvecklas som puckelåkare och i och med det är tävlingen sekundär och utvecklingen primär. När en är med på en YMG-tävling är tanken att alla ska lära sig något om sporten och skaffa nya kompisar oavsett om du så är åkare, förälder eller funktionär.

– Young Mogul Generation drivs av de fyra ledorden gemenskap, säker, glädje och utveckling, och efter att ha haft rekordmånga åkare på plats, tillsammans med skidlärare från Sälen och en föräldra-klass som också tävlade, hade vi 140 tävlande vilket är enormt roligt. Det var också väldigt många föräldrar som var med och hjälpte till i helgen och utan dem går tävlingen inte att genomföra, fortsätter Robert.

Barn på YMG

Upplägget för YMG-tävlingar skiljer sig lite från en traditionell puckeltävling. Det är en flackare backe, det finns bara ett hopp istället för två, och varje åkare har sex åk på sig att få ner sitt bästa åk som bedöms av domare. Tanken är att det ska vara i gränslandet mellan träning och tävling för att minska pressen på start. Alla ska kunna vara med och ha kul.

I klasserna Microkids (barn i förskola) och Minikids (barn i lågstadiet) blir det inga placeringar utan där ges varje åkare en lapp med en upplyftande bedömning på. I klasserna Kids (barn i mellanstadiet) och Ungdom (barn i högstadiet) blir det en placering som baseras på domarnas poäng.

– YMG har funnits i fyra år och det verkar vara mycket uppskattat. Barnen älskar det. Även de åkare som har en lite högre nivå och brukar ta bra placeringar i Svenska Cupen tycker också att tävlingarna är roliga för de experimenterar lite med sin åkning och vågar testa lite nya hopp på tävlingarna, avslutar Robert.  

Ungdomar på YMG

Detta var säsongens tredje tävling efter att det tidigare under säsongen varit tävling i både Säfsen/SnowCamp och Umeå. 

Du kan följa Young Mogul Generation på Facebook och Instagram @youngmogulgeneration om du vill ha mer information.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link