Hoppa till sidans innehåll
Foto: Helena Reis Bild från SkiEquality-lägret i september.

SkiEquality-läger i Gävle

05 SEP 2018 22:39
I helgen hölls Sveriges första SkiEquality-läger i Gävle för att ge tjejer en möjlighet att utveckla sin träning och teknik inför kommande säsong.
  • Uppdaterad: 06 SEP 2018 20:20

Det nystartade projektet SkiEquality Puckel är till för att skapa en mer jämställd sport där Ski Team Sweden Moguls accelererar arbetet som ska ge plats till fler tjejer inom sporten.

Helena Reis, Lovisa Norén och Jonas Lundblad är drivande inom projektet och både Helena och Jonas var på plats i helgen för att hålla i lägret tillsammans med specialkompetens i Frida Lundblad och Clara Månsson, som båda är landslagsåkare, och Joel Minics som är fys-tränare.

– Tanken med projektet är uppdelad i flera delar. Vi vill få igång en grupp tjejer huvudsakligen mellan 12–18 år så de kan lära känna varandra, träna ihop och både få och ge varandra lite tips och råd, säger Jonas. 

Under helgens träff låg fokus på att få tjejerna att lära känna varandra men också för att få dem att få lite mer fysio- och knä-kontroll inför vintern. Camilla Rundberg, som är en drivande kraft inom hela skidförbundets satsning på SkiEquality, var också på plats för att föreläsa för de 16 tjejer från hela Sverige som var där.

– I helgen kom det fram exempel på hur förutsättningarna skiljer. Tjejer, helt oavsiktligt så klart, behandlas olika jämfört med killar och det får effekt på deras utveckling. En tjej berättade till exempel att när hon kommer ned efter ett åk får hon ofta höra "bra gjort!", inget mer. Medan hon märkte att killarna fick höra vad de gjorde bra och hur de kan göra det bättre. Vi pratade om att tjejerna kan ta mer ansvar för sin utveckling och be om feedback för hur de ska utvecklas om inte tränaren är proaktiv om det. Med SkiEquality förs ny kunskap in i tränarleden också om just detta så att tjejer inte ska behöva be om feedback utan att ledare och tränare ser och uppmärksammar alla för att inte tappa bort talang i klubben, säger Camilla Rundberg.

Tjejernas uppskattning av lägret var stor och det blev en bra start på hela projektet.

– De tyckte det var jätteroligt. Jag fick uppfattningen av att de kände att de utvecklades mycket på sina egna villkor, och jag tror att de uppskattar att ha ett läger som satsar på tjejer och att förbundet inte bara säger utan gör saker också, säger Jonas.

Just nu planeras ett snö-läger i början av vintern och både datum och plats ska bestämmas så fort som möjligt.

Som informationskanal finns en facebook-sida där information kommer finnas så fort något är bestämt, så för alla som är intresserade av att se vad som görs av SkiEquality Puckel, och för de tjejer som är sugna på att testa på eller kanske utveckla sin puckelåkning är det rätt kanal att följa.

Här kan du se en film från helgen.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link