Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ski Team Sweden Moguls

Storslam för Europacuplaget

2018-03-18 17:00
Det svenska Europacuplaget har haft en enormt framgångsrik säsong och i Airolo, Schweiz, avslutades det med fyra pallplatser i veckans tävlingar och säkrade då fem pallplatser i totalcupen.
  • Uppdaterad: 2018-03-19 15:02

Tävling efter tävling har de svenska Europacup-åkarna stått på pallen under säsongen och det var ingen skillnad i Airolo på fredagen.

Efter att torsdagens tävlingar flyttats till fredagen så att åkarna fick tävla i både parallellpuckel och singelpuckel på samma dag blev det en intensiv avslutning på Europacupsäsongen.

Albin Holmgren, Åre SLK, fick med sig bästa svenska resultat när han stod högst upp på pallen i herrarnas singelpuckel, och genom det säkrade han även en pallplats i den totala Europacupen för andra året i rad. Förra året stod han högst upp, och i år blev det en andraplats i totalen bakom lagkamraten Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, som tog hem totalsegern.

Oskar åkte inte Europacupfinalen då han genom sin totalseger kvalificerat sig för att köra världscupfinalen som gick i franska Megève på söndagen, som du kan läsa mer om här.

Efter Albin fyllde Anton Axellie, Örebro SK, på i singelpuckeltävlingen när han tog hem andraplatsen, och därmed var samtliga pallplatser i den totala Europacupen säkrade med Oskar på första plats, Albin som tvåa och Anton på en fin tredjeplats.

– Sammanfattningsvis har jag haft en helt galet bra säsong. Trots en skadefylld försäsong är det otroligt mycket som har lossnat, dels i åkningen, men framförallt mentalt vilket jag tror är den största anledningen till varför det har gått så bra. Hela EC-gänget har krigat på grymt och vi har stöttat och peppat varandra hela vägen så det har varit riktigt kul. Nu är det bara att ladda om till JVM (Junior-VM är i Duved 12-15 april. reds.anm) och försöka avsluta lika bra, sa Oskar efter tävlingen. 

Edvin Hellquist, UHSK Umeå SK, kom tjugoetta i singeltävlingen.

I damernas singeltävling kom Frida Lundblad, Gefle Freestyle, trea, före Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, som slutade sexa, Fia Wersén, Åre SLK, elva, och Thea Wallberg, Åre SLK, trettonde.

Tillsammans med resultaten i parallelltävlingen där Frida vann, Fia kom sexa, Clara tia, och Thea elva, innebar det att även damerna tog hem topp-platser i den totala Europacupen.

Det var nästan inpå att även den pallen blev hel-svensk när Frida slutade tvåa, Clara trea, Thea fyra, och Fia sexa i den totala sammanställningen. 

– Jag har haft en väldigt lärorik säsong och jag känner verkligen att jag har utvecklats. Att få köra världscupen var väldigt inspirerande och jag är väldigt glad över att jag fick chansen att göra det blandat med mina tävlingar i Europacupen. Försäsongen och början av tävlingssäsongen var lite halvtuff, däremot känner jag att jag blivit bättre och bättre för varje tävling och jag är väldigt nöjd över jag tog silver i totala Europacupen, sa Frida efter tävlingen.

I herrarnas parallellpuckel slutade Anton elva, Edvin tolva och Albin femtonde.

Framgångarna gjorde även att det svenska laget tog hem den ärofyllda nationscupen, och på ett riktigt snyggt sätt avslutade sin Europacupsäsong.

– Jag har haft det hur roligt som helst i år. Första säsongen som huvudtränare hade inte kunnat börja bättre. Det är ett riktigt härligt gäng har jag har fått resa runt med och de har vart trevligt nästan varje sekund, haha. Nu laddar vi om inför SM-veckan i Skellefteå till helgen och efter det JVM på hemmaplan i Duved, sa en stolt Fredrik Sätherberg.

Samtliga resultat i Europacupen hittar du här

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link