Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mateusz Kielpinski/FIS

Bra laginsats i Tazawako

24 FEB 2019 10:44
I helgen har det varit världscuptävlingar i japanska Tazawako och det svenska laget gjorde en strålande insats med flera finalåk och placeringar nära toppen.
  • Skapad: 24 FEB 2019 10:44

Förväntningarna har höjts under säsongen då det har varit många pallplatser och framskjutna placeringar, men det är viktigt att behålla perspektivet och se även de tävlingar där det blir ett fint resultat sett till hela gruppen, och den här helgen var precis så.

På lördagen var det puckeltävlingar som följdes av parallellpuckeltävlingar på söndagen, och redan på lördagen var de svenska åkarna i toppen och högg. 

Walter Wallberg, Åre SLK, tog sig vidare från kvalet på en 8:e plats tillsammans med Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, som gick vidare som 10:a, och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, som blev 12:a. Tyvärr gjorde Ludvig Fjällström, Åre SLK, ett misstag i landningen av andra hoppet i kvalet och missade därmed finalen med en 21:a plats.

Tre av fyra åkare vidare till final är ett gott resultat, och när sen Walter tog sig vidare till superfinal där han slutade 5:a, blev det i stort en riktigt fin svensk dag. Felix tangerade sitt karriärsbästa resultat med ytterligare en 8:e plats och även Oskar gjorde en tangering av sitt karriärsbästa resultat i singelpuckel när han slutade 12:a. 

– Den senaste tiden har jag försökt lite väl mycket, men idag åkte jag skidor och hade kul, sa Felix efter lördagens tävling.

På söndagen fortsatte tävlingarna med parallellpuckel och även då fortsatte resultaten vara bra. Walter tog sig genom tävlingsstegen till kvartsfinal där han åkte ut mot australiensaren Matt Graham, och slutade på en 6:e plats.

– Jag är nöjd med åkningen och har hoppat bra i helgen. Jag kunde ha kört lite fortare i singeln igår, men idag i parallellen fick jag bra fart, så jag är nöjd med helgen. Nu ser jag fram emot Kazakstan och vill fightas om en pallplats i den totala världscupen, sa Walter efter söndagens tävling.

Walter ligger just nu fyra i den totala rankingen, bara 16 poäng bakom trean Ikuma Horishima från Japan.

Även Oskar tog sig till kvartsfinal men ställdes där mot den ruskigt snabbe Horishima. Oskar slogs ut och slutade 8:a, medan Horishima skulle ta sig hela vägen till final där han förlorade mot Mikaël Kingsbury, Kanada, som tog hem segern.

– Det har varit en grym helg. Jag är nöjd med gårdagens resultat, men i finalen tyckte jag själv att jag åkte lite passivt och defensivt vilket drog ner mig en del. Så jag ville egentligen bara vända hela strategin idag och visa aggressivitet och ta vara på min snabbhet. Det funkade riktigt bra fram till åket mot Ikuma (Horishima reds.anm.) där jag själv ville lite mer än kroppen, sa Oskar efter söndagens tävling. 

Ludvig slutade 14:e och Felix 20:e på söndagen. Nu återstår bara en tävlingshelg i världscupen och det är kommande helg i Shymbulak, Kazakstan.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link