Hoppa till sidans innehåll

Triss i STUP-utbildningar

19 OKT 2019 19:59
En handfull tränare har precis avslutat sitt tredje och sista steg i Svensk tränarutbildning puckel, STUP, och har därmed höjt utbildningsnivån för svenska puckeltränare.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2019 19:59

Det var tredje året som utbildningen hölls, och för två år sedan var det STUP 1 som genomfördes, förra året blev det både STUP 1, och STUP 2, och i år hade alla tre stegen, STUP 1, STUP 2, och STUP 3, deltagare. Det är en tydlig återväxt inom den svenska tränarkåren.

Totalt var det 31 deltagare, varav nio som tog sina första kliv in i utbildningsstegen som har för avsikt att höja kunskapen och nivån hos svenska puckeltränare.

De som nu genomförde STUP 3 har genomgått alla tre stegen och har efter utbildningen genomfört 21 dagars utbildning inklusive praktik och vattenhopp, vilket skapat mycket möjlighet till personlig utveckling och kunskap.

– Det man märker är att de har lärt sig jättemycket. Resonemanget kring träning och ledarskap har fördjupats. Utöver att de har gått utbildning har de även varit verksamma som tränare under åren. De är helt enkelt duktigare tränare nu, säger Robert Hansson som är en av de ansvariga för utbildningen.

Tanken bakom utbildningsstegen STUP är att tränarna ska få fördjupad kunskap om puckelträning samt att de ska kunna jobba med åkare i alla åldrar från de yngsta till de äldsta.

– I utbildningen pratar vi även mycket genus, normkritiskt tänk, relationen till sin idrott och Ski Equality. Till vår hjälp har vi Camilla Rundberg som är en stöttepelare i skidförbundets satsning på Ski Equality och det gör att vi på ett naturligt sätt får in det normkritiska tänket i vår verksamhet. I år hade vi tre kvinnliga deltagare som gick STUP 3 och vi hoppas att den siffran ska öka framöver.

Att som ledare och tränare få möjlighet att träffa andra ledare och tränare ger väldigt mycket för gemenskapen inom idrotten. Och speciellt om du är ny inom din roll kan en STUP 1 utbildning vara precis det du behöver för att komma igång.

– Det som slår mig är vilken otroligt bra gemenskap det är mellan ledarna och tränarna. Verkligen, alla vi som är tränare inom svensk puckel trivs verkligen tillsammans och alla känner varandra så väl. STUP-utbildningen förstärker den effekten och gör det enklare på tävlingar och läger att samarbeta och organisera. Men vi har alltid några som är helt nya och inte känner någon och de är minst lika välkomna. Är man ny tränare i sin klubb är det perfekt att börja sin karriär med STUP 1.

Nu har samtliga tre steg genomförts och de som för två år sedan började sin resa har nu gått alla tre steg på utbildningsstegen, en utbildningsstege som Robert är mycket nöjd med.

– Vi har fått igång en utbildningsstege inom svensk puckel för tränare. Vi har ett utbildningsprogram som är igång. Det känns så klart väldigt bra. Vi som håller i det är väldigt nöjda med utbildningen och jag tror det kommer göra skillnad i svensk puckel. Vi kommer se det om några år, det leder mot de mål som puckelplanen 2027 ställt. Ledarna är det absolut viktigaste vi har. Det är ledarna som kommer nå målet och därför är ledarutveckling otroligt viktigt. Ledarutvecklingen är så klart inte bara genom STUP-stegen, utan även lokalt inom respektive klubb och i landslagen.

Utbildningen hölls på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. Håll ögonen öppna för nästa utbildning om du också vill bli en del av och höja kunskapen hos svenska puckeltränare.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link