Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson

Albin bäst i Thaiwoo

14 DEC 2019 08:32
Det blev inte topp-placeringar i Thaiwoo, Kina, men fortsatt en stark laginsats av de svenska åkarna när fyra tog sig till final och Albin Holmgren gjorde personbästa resultat.
  • Skapad: 14 DEC 2019 08:32

Efter kvalet var fyra av fem svenskar vidare till final. Ludvig Fjällström, Åre SLK, som 6:a, Walter Wallberg, Åre SLK, 9:a, Albin Holmgren, Åre SLK, 12:a och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, 13:e.

Albin, som körde sin andra världscupfinal i karriären, visade säkerhet när han gjorde ett bra och samlat åk. Han var länge med bland superfinalisterna, men när alla åkt slutade han som bästa svensk på en 11:e plats.

­– Jag är nöjd. Kvalåket kändes bra och finalåket var lite harvigt efter första hoppet men ändå ett bra åk. Känslan var att kvalåket var snäppet bättre och det visade poängen också. Jag fick ihop allt idag, både åkning och hopp och det känns super. Nu laddar jag inför imorgon, säger Albin.

Oskar åkte som alltid fort i sitt finalåk, men på andra hoppet landade han i bakvikt och tappade poäng, men trots det slutade han 13:e.

Walter, som förra helgen stod på pallen i Ruka, åkte stabilt genom hela åket fram till andra hoppet där han också landade i bakvikt, och slutade 12:a, precis bakom Albin.

Ludvig, som efter kvalet var den svensk som låg bäst till, inledde åket bra men i mittenpartiet fick han svårt att behålla kontrollen, vilket gjorde att han inte fullföljde åket som han ville och slutade 15:e.

– Jag missade linjen och fick ett rejält slag halvvägs ner i backen, och klarade inte av att jobba tillbaka det. Det kändes extra synd för jag åkte riktigt bra på träningen, men nu får jag bara ladda om inför imorgon, säger Ludvig.

Fyra av fem åkare vidare från kvalet är en stark laginsats och med Albins personbästa resultat på toppen är det trots utebliven superfinal för svenskarna, en insats som är värd att uppmärksamma.

Det är inte längre bara ett fåtal svenska åkare som är vidare från kvalet, utan en betydande andel av de startande, och det visar att det svenska puckellandslaget har bland den starkaste truppen av alla landslag på världscup-touren.

– Det händer ganska mycket i laget nu. Det är riktigt kul för Albin, vi har bit för bit börjat hitta rätt i hans åkning och arbetat med flera olika delar, och nu börjar det falla på plats. Vi ska komma ihåg att vi fortfarande har ett ungt lag och att vi har så starka unga åkare är väldigt bra, säger huvudtränare Lasse Fahlén.

Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, fick DNF i kvalet, och var den svenska åkare som inte åkte finalen.

– Jag satte mig för djupt efter första hoppet och fick inte ihop det sen, men jag kommer igen i parran imorgon, säger Felix.

Att Felix inte var i final betyder inte att han inte är med och kan slåss om placeringar under säsongen.

– Felix har gjort små missar som gjort att han inte kommit igång riktigt men det kommer. Precis som alla backar straffas det när man gör misstag, och i den här backen är det svåra att att komma i bra position direkt efter första hoppet, annars är det svårt att hålla ihop det, avslutar Lasse.

I morgon drar parallelltävlingen igång med grundomgångar som startar 04.45 svensk tid och finaler 06.30, och det kan du se på SVT Play och Eurosportplayer. Du kan även följa tävlingen via FIS livetiming.

Översikt för sändningarna på SVT hittar du här löpande under säsongen.

Hela schemat för helgen, med lokala tider, hittar du här.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link