Hoppa till sidans innehåll

Femårsjubileum för Young Mogul Generation

05 MAJ 2019 10:25
Förra helgen var det YMG-final i Tandådalen samtidigt som tävlingsserien firade fem år. Tidigare i år har den arrangerats i Gävle, Säfsen, Umeå och Åre, och nu gick finalen som vanligt i Sälen.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2019 10:25

Under säsongen har nästan 150 barn och ungdomar i åldern 5–16 år varit med och kört en eller flera YMG-tävlingar.

– Kul att YMG växt så mycket sen vi arrangerade den första gången 2015. Då hade vi lite drygt 20 åkare och tävlingen var mer på prov. Idag arrangeras den på flera orter med betydligt fler åkare och är en del av Svenska skidförbundets och Svensk Puckels program för att bredda och utveckla sporten och åkarna, berättar Robert Hansson som är initiativtagare och ansvarig för YMG-serien. 

YMG-finalen gav utrymme för både mycket träning och upp till sex tävlingsåk. Under fredagen var det träning hela dagen. På förmiddagen på lördagen kördes en parallellpuckel-session där det inte registrerades något resultat. Åkarna fick själva välja vem de ville åka mot och de som åkte mycket under passet kunde hinna med upp emot tio åk. På lördag eftermiddag och på söndagen kördes YMG-tävlingen.

– Tanken är att YMG inte ska fokusera så mycket på resultat utan mer på åkarnas utveckling. Man kan se en YMG-helg som en god idrottslig utvecklingsmiljö som både ska utveckla åkarnas förmåga och intresset och passionen för att åka puckel, fortsätter Robert.

Förra årets succé med OMG (Old Mogul Generation) gick på söndag förmiddag med över 30 deltagare. Där var föräldrar och ledare med och åkte. Frivillig startavgift som oavkortat gick till Barncancerfonden.

Backen i Tandådalen där det arrangerades YMG

YMG-finalen arrangeras av Värmdö Freestyle MT som idag har 75 aktiva puckelåkare. Hemmabacke är Hammarbybacken men med en kort säsong där bedrivs mycket av tränings- och tävlingsverksamheten på andra orter. Bland annat har klubben i år också arrangerat en YMG-helg i Säfsen.

– Det är fantastiskt roligt att se åkarnas utveckling under YMG-finalen. Man ser hur de som inte tidigare tävlat så mycket blir mycket stabilare, säkrare och åker med mer självförtroende på de tre dagar som YMG-finalen pågår. De som har åkt några år och har kommit längre i sin utveckling vågar experimentera med högre fart och nya hopp. Och åkarna har roligt tillsammans – det är det viktigaste, avslutar Robert.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link