Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Sätherberg

My Bjerkman direkt på pallen

02 FEB 2019 16:23
Europacupen har äntligen dragit igång i finska Taivalvaara, och det blev svensk framgång direkt när My Bjerkman, Gefle Freestyle, på fredagen tog en tredjeplats.
  • Skapad: 02 FEB 2019 16:23

Fjorton svenska åkare var laddade för en Europacuphelg i Finland som på fredagen började med singelpuckelpist och det var tydligt att de svenska åkarna är beredda att ta plats även på årets Europacup.

My tog sig vidare från kvalet på en strålande andraplats, tillsammans med klubbkamraten Hanna Hansson som också kvalade in till finalen på en 12:e plats och i final slutade på en 9:e plats.

Väl i final fortsatte my visa att hon kan åka bra när hon höll sig kvar på pallen och slutade på en karriärsbästa 3:e plats, och därmed fick en strålande inledning på sin Europacupsäsong.

– Det känns jättebra. Jag hade inte förväntat mig det för det har aldrig gått så bra innan, men idag kändes det lite extra bra inför tävling, men då trodde jag kanske att alla kände sig lika bra. Det var skönt att få till bra åk i både kval och final. I kvalet fick jag till första landningen väldigt bra och i båda åken fick jag till åkningen bra och åkte ganska cleant. Nu känner jag lite press inför imorgon men jag hoppas jag kan slappna av och åka likadant som jag gjorde idag, sa My efter fredagens tävling.

Ebba Månsson, Landskrona Ski-Club, och Tilda Jansson, Åre SLK, missade precis att ta sig vidare till finalen när de slutade 13:e respektive 15:e. Då det bara var 22 startande i kvalet hade finalfältet krympts ner till 12 åkare till skillnad mot de 16 åkare som brukar ta sig vidare från kvalet.

Ida Martinsson, Sunne AK, slutade 18:e och gjorde därmed sitt näst bästa resultat i karriären.

I herrarnas fredagstävling var Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club, bäste svensk när han fick till en 4:e plats, bara 0,31 poäng från pallen. Ramus hade sällskap av både Filip Gravenfors, Åre SLK, som slutade 15:e, och Erik Flodman, Gefle Freestyle, som slutade 16:e.

Robin Olgård, Åre SLK, blev 18:e, John Mattsson, Sunne AK, 19:e, Edvin Hellquist, UHSK Umeå SK, 22:a, Emil Holmgren, Åre SLK, 38:a.

Linus Öjelind, Luleå FF, fick DNF och Ture Johansson, Gefle Freestyle, avstod från att starta då han hade feberkänningar.

På lördagen var det parallellpuckel och längst kom Rasmus, Edvin och My som alla tog sig till kvartsfinal, men där fick killarna se sig besegrade av Akseli Ahvenainen respektive Johannes Suikkari, båda från Finland, och My besegrades av Eliska Coufalova från Tjeckien.

När slutresultatet var sammanställt var det Rasmus och My som fick bäst resultat av de svenska åkarna då båda slutade på fina 5:e platser.

Edvin slutade 7:a, Ebba 9:a, Tilda 13:e, Hanna 14:e, Emil 15:e, Robin 17:e, Ida 18:e, Linus 24:e, Filip 25:e, Erik 27:e, Ture 32:a, John 33:e.

– Det känns väldigt bra. Första tävlingarna på säsongen är gjorda och vi har öppnat säsongen för nånting bra. Med flera topp-tio placeringar bevisar vi fortfarande att vi är starka på EC, och då är det med många yngre åkare som kör sina första internationella tävlingar, säger tränare Fredrik Sätherberg.

Det var en stark öppningshelg för det svenska Europacup-laget och vi ser med spänning fram emot kommande tävlingar. Nästa gång är det i finska Jyväskylä 5-6 februari, och sen är det tävling i svenska Bygdsiljum 9-10 februari.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link