Hoppa till sidans innehåll
Foto: Oskar Elofsson

Världscuppremiär i Ruka

05 DEC 2019 16:02
Nu är det äntligen dags för världscupen att dra igång. Laget har förberett sig på hemmaplan i Idre Fjäll, men nu är sju åkare i Ruka, Finland för lördagens tävling.
  • Uppdaterad: 05 DEC 2019 16:02

Större delen av landslaget är i Ruka, Walter Wallberg, Åre SLK, Ludvig Fjällström, Åre SLK, Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, Albin Holmgren, Åre SLK, Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club och My Bjerkman, Gefle Freestyle.

My, som är ny i landslaget inför säsongen, gör sin världscuppremiär i Ruka.

– Det har ju, sen förra året, varit mitt mål att starta en världscup och att få göra det nu är väldigt kul. Det är ju mycket högre konkurrens men jag försöker låta bli att tänka så mycket på det. Jag är inte nervös men det kommer säkert. Jag brukar inte bli så jättenervös faktiskt men det är så klart mycket större tävling än vad jag är van vid och jag är taggad och ser fram emot att se hur det är och hur det går till på större tävlingar, säger My.

Med sin första start bara några dagar bort har hon satt tydliga förväntningar på sig själv.

– Eftersom konkurrensen är ganska hög hoppas jag att jag kommer ner och är nöjd med mitt åk istället för att fokusera på resultatet. Om jag har förväntningar blir jag bara mer nervös så jag hoppas mer på min individuella prestation, säger My.

Backen i Ruka har tidigare varit framgångsrik för de svenska åkarna, och senast det begav sig var tre svenskar i final och Walter slutade på pallen, så att hoppas på framgångar i helgen är inte för högt siktat.

Oskar har tidigare år i Ruka inte fått till ett åk han är nöjd med, så hans målsättning är främst att åka hem från Finland nöjd med sitt åk, och backen ger honom förutsättningar att lyckas.

– Backen är bra. Det är den bästa backen jag har åkt här måste jag ändå säga. Den är ganska snäll i jämfört med andra år med lite flackare start och sen skiljer de olika spåren sig lite åt så det finns lite att välja på som åkare beroende på vilken åkstil du har. Jag har valt det spår som har lite lägre pucklar men bredare spår för det passar mig.  Jag har målet att ta mig till final, kanske topp tio, och få kvitto på att försäsongen har gett resultat. Jag vill sätta ner ett åk jag blir nöjd med, säger Oskar.

Oskar har tidigare åkt bra på världscupen och har en andraplats i parallell i ryggen, men nu är det dags för vanlig puckel och då handlar det mycket om mental förberedelse.

– Det gäller att försöka få till samma åkning som jag har i parallellen. Att sätta igång farten ordentligt från början och ändå ligga på gränsen med stora hopp och allting. Åka som om det är parallellpuckel helt enkelt, avslutar Oskar.

Nytt för i år är att delar av världscupen kommer sändas i SVT och därför vara en del av Vinterstudion när det passar med sändningstiderna, men annars kommer det sändas på webben.

Damernas kval börjar 08.40, herrarnas kval 11.35, och finalerna börjar 15.00. Alla tider är svenska tider. Hela schemat (med finska tider) hittar du här.

I helgen kommer finalerna sändas i Vinterstudion, på SVT play, och på Eurosport player. Du kan självklart följa hela tävlingen via FIS-livetiming.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link