Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ludvig Fjällström

Felix trea i Deer Valley

07 FEB 2020 05:46
Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, gjorde karriärbästa resultat när han tog sin första pallplats i karriären på världscupen i Deer Valley, USA.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2020 05:46

Det började redan i herrarnas kval när fyra svenska åkare tog sig vidare till final. Felix tog sig vidare från som 9:a, Walter Wallberg, Åre SLK, som 3:a, Ludvig Fjällström, Åre SLK, som 11:a, och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, som 14:e.

Tyvärr tog sig inte Albin Holmgren, Åre SLK, och Frida Lundblad, Gefle Freestyle vidare till final när Albin slutade på en 20:e plats och Frida fick DNF, men fyra av sex svenska åkare var vidare till final, och det signalerar styrkan och bredden i den svenska truppen.

Felix, som under säsongen visat att han hittat nyckeln till sin åkning, satte än en gång ner ett snabbt, tekniskt och kontrollerat åk och tog sig som enda svensk vidare till superfinal. Sen skulle Felix åkning fortsätta visa sig vara stabil när han i superfinalen gjorde ett starkt åk som räckte hela vägen till en tredjeplats, för första gången i Felix karriär.

– Det är så jävla kul, det är helt fantastiskt. Backen var helt magisk idag och det var bara att ställa ner skidorna så flöt det på. Jag gjorde mitt jobb och följde min plan, jag gjorde exakt det jag skulle. Jag fick upp intensiteten lite varje åk och lyckades hålla huvudet kallt och fokusera på uppgiften och hade ingen stress alls, sa Felix efter tävlingen.

Att få till ett personbästa resultat i just Deer Valley är något som slår högt för många puckelåkare eftersom backen är utmanande och tävlingarna där alltid lockar stor publik, och även om Felix har jagat pallplatsen länge var han nöjd redan innan det var klart att han skulle stå på pallen.

– Jag hade vunnit redan när jag kom till superfinal men jag blev riktigt chockad när jag insåg att jag var klar för pallen. Det är en dröm, det är det här jag jobbat för sen jag var liten och att sen göra det i Deer Valley gör det ju så klart ännu fetare, avslutar Felix. 

Felix bror Oskar gjorde också ett snabbt och stabilt finalåk och visade att han ville ta sig vidare, men idag räckte det inte hela vägen utan han slutade 8:a. Inte heller Walter fick till ett finalåk som han var nöjd med utan slutade på en 13:e plats. Ludvig inledde sitt finalåk bra men i mittensektionen kom han lite i bakvikt, tappade kontrollen, och bröt sitt åk och slutade 16:e, men att fem åkare slutar topp 20 är en oerhört stark laginsats. 

– Hyfsat lag va, de turas om att göra resultat. Att Felix äntligen får stå på pallen är riktigt roligt, han har verkligen jobbat hårt för det här. Sen glömmer vi ofta bort att han fortfarande är ung, hela laget är ungt så vi har mycket kvar att ge. Att ha fem åkare topp tjugo och att det hela tiden är någon som är bra är jag så klart väldigt nöjd med. Fyra av åkarna har placerat sig topp sex i vinter och Albin har en elfteplats, så vi är ett starkt lag, säger huvudtränare Lasse Fahlén.

I och med kvällens resultat kliver Felix upp till åttondeplats i den totala världscupställningen, och gör Oskar och Walter sällskap bland topp åtta och därmed är tre av åtta åkare i världstoppen är svenskar.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link