Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Olofsson

Felix Elofsson: "Bästa puckeln någonsin i Idre Fjäll"

21 OKT 2020 07:00
Försäsongen i Idre Fjäll är i full gång. Med en nybyggd puckelbacke tränar det svenska landslaget för fullt – för varje dag i backen i Idre Fjäll är som fem träningsdagar nere i alperna.
  • Skapad: 21 OKT 2020 07:00

Efter ett träningsläger i Zermatt, där vädret inte var på lagets sida, har de nu tillbringat de senaste dagarna i Dalarna och Idre Fjäll. Där har det byggts en puckelpist med snö från fjolåret och förhållandena är riktigt bra.

- Det är en väldigt bra backe det här. Vi har varit här i några dagar nu och hela laget, tillsammans med flera andra duktiga åkare bland annat från skidgymnasiet, har hjälpt till att bygga. Nu är den riktigt fin, säger huvudtränare Lasse Fahlén.

Åkare i puckelbacke

Fördelen med att ha läger i Idre Fjäll är att tillgången till backen är så enkel, och på en träningsdag hinner åkarna med lika mycket som de brukar hinna med på fem dagar i Zermatt.

- Det är så smidigt att vara här. Att vi kan åka i en puckel som håller så hög nivå redan i oktober gör väldigt mycket. Vädret gjorde att vi blev av med mycket viktig träning i Zermatt, men laget är i så pass bra form att de nu snabbt har kommit igång med åkningen, fortsätter Lasse.

Förhållandena är snarlika hur det kommer kunna se ut i december när Idre Fjäll är värdar för världscupen.

- Backen kommer byggas om till dess, och då kommer den både breddas och flyttas lite åt sidan, men det är väldigt likt hur det kommer se ut då. Det gör att det blir riktigt bra förberedelse för åkarna, säger Lasse.

Harald Marbler, som är tränare i landslaget har varit ansvarig för backbygget. Han har lyckats hitta en profil som påminner om de riktigt stora backarna i världscupen. Något som åkarna uppskattar.

- Backen är den bästa vi haft i Idre. Den har otroligt bra shape. Formen och profilen på pucklarna är bättre än vanligt för de är byggda så de liknar pucklarna i de stora backarna som Deer Valley, där pucklarna är brantare och högre. Det är helt klart den bästa backen vi haft i Idre under alla år, säger landslagsåkare Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club.

Åkare i puckelbacke

Redan nu är flera landslag på plats, men den siffran kommer öka ju närmre säsongsstart vi kommer. Världscuppremiären är i finska Ruka 5-6 november och helgen efter är det världscup i Idre Fjäll.

Innan dess är det dessutom en FIS tävling i Idre 22-23 november, så Idre Fjäll har inte direkt brist på puckeltävlingar tidigt på säsongen.  

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link