Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson

Stockholm får sitt första puckelgymnasium 2021

09 DEC 2020 07:00
Höstterminen 2021 kan de som vill gå gymnasieutbildning med puckelinriktning söka sig till Gustavsbergs Gymnasium, där ett idrottsprogram utformats för att kombinera studier med träning.
  • Skapad: 09 DEC 2020 07:00

De som är födda 2005 kommer vara första klassen ut på Gustavsbergs puckelgymnasie. Det kommer vara ett LIU-program som är utformat för att bli en alternativ skolväg för de som vill kombinera studier med puckelträning.

– I dagsläget finns det två alternativ om man vill kombinera puckel med gymnasiestudier. Antingen fortsätter man träna i sin klubb efter skoltid, eller så flyttar man till Järpen och går RIG-gymnasiet där. Det är två väldigt bra alternativ som passar många, men med det här vill vi erbjuda juniorerna ett tredje alternativ. Här kan man fortsätta att bo hemma, gå i skolan på dagarna, kunna träna på skoltid, och sen dessutom träna med klubben efter skolan, säger Robert Hansson från Värmdö Freestyle, som är drivande bakom gymnasiesatsningen.

Gymnasieprogrammet är ett initiativ från Värmdö Freestyle, som tillsammans med Gustavsbergs Gymnasieskola nu drar igång Stockholms enda puckelgymnasium.

Robert berättar att satsningen handlar om att erbjuda ytterligare ett gymnasiealternativ för att fånga upp så många juniorer som möjligt.

– Tränarna kommer vara STUP-utbildade och med passen på skoltid, tillsammans med Värmdö Freestyles träningspass efter skolan, kan elever få upp till sju träningar i veckan. Hundra schemalagda träningstimmar per läsår på skoltid plus läger och tävlingar. Det gör att utbildningen kan bli ett bra alternativ för de som vill satsa på puckel i Stockholm, säger han.

På Värmdö finns mycket goda förutsättningar att träna akrobatik och hopp som är en viktig del i puckel. Under vintern är hemmabacken Hammarbybacken men en hel del läger och träningar i svenska fjällen.

Robert är också noga med att poängtera att utbildningen inte bara är för en smal målgrupp. Tanken är att det ska rikta sig till många ungdomar, oavsett om de har tidigare erfarenhet av att köra puckel eller inte.

– Så länge du är en duktig skidåkare, vill åka skidor och hålla på med akrobatik på skoltid, och vill satsa på puckel passar det här dig. Det kommer vara tillgängligt för många oavsett om du har åkt puckel länge eller vill börja satsa på puckel nu. Clara Månsson, som tidigare åkte i landslaget, är ett sånt exempel. Hon kom från alpint, men sen gick hon över till puckel och tog sig in i landslaget. Vi vill fånga upp många åkare, fortsätter Robert.

Höstterminen 2021 börjar första gymnasieterminen för nästa generations puckelåkare i Stockholm.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link