Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson

Världspremiär för distansdomare i Idre Fjäll

19 NOV 2020 17:35
I helgen kommer en elitpuckeltävling, för första gången någonsin, dömas på distans. 14 nationer deltar i FIS-tävlingen i Idre Fjäll. En tävling som på flera sätt coronaanpassats.
  • Skapad: 19 NOV 2020 17:35

Flera åtgärder har vidtagits för att minska risken för smittspridning under helgens FIS-tävling i Idre Fjäll. Och även om 14 nationer deltar i elittävlingen finns det tydliga restriktioner för att coronaanpassa tävlingen.

– Vi har bland annat delat upp hela organisationen i ”bubblor”, eller gruppindelningar, där man bara umgås inom gruppen och där är alla testade för corona. Allt för att så få som möjligt ska träffas och ha fysisk kontakt. Även lagen och varje moment i tävlingsarrangemanget har sina bubblor. Dessutom har vi ingen publik och genomför lagledarmöten på distans. Allt för att vi inte ska behöva träffas, säger sportchef Anders Olofsson.

Men en förändring, som ses som mest banbrytande, är att domarna kommer delta på distans.

– Detta är resultatet av en längre process, som vi inledde redan innan coronapandemin, att kunna ha domare på distans. Men pandemin har gjort att arbetet har snabbats på markant. Denna utveckling går hand i hand med Svenska Skidförbundets digitaliseringsprocess. Att vi dessutom nu är världsledande inom området med att stötta FIS process med "remote judging" gör oss väldigt stolta. Där är vi en viktig kugge. Drivkraften har hela tiden varit att minska resandet och därmed dra ner på vårt klimatavtryck. Men att vi nu gör dubbel nytta gör det ännu viktigare, säger Anders.

Eftersom systemet fortfarande är i testfasen kommer fyra domare vara på plats, och sju domare deltar digitalt från olika delar av världen.

– Det är så klart väldigt speciellt eftersom det är första gången någonsin vi har sju domare på distans. Puckelär trots allt en bedömningssport. Att då bedöma tävlingen via en videolänk skapar nya utmaningar för våra domare. Men det är denna typ av förändring vi är tvungna att göra för att kunna genomföra en tävling på ett så genomtänkt sätt som möjligt, fortsätter Anders.

Den så kallade "remote judging" ska ge en försmak på framtiden, då det finns en föraning om att detta kan bli standard för puckeltävlingar framöver.

Tävlingarna genomförs på lördag 21 november och söndag 22 november med damernas kval kl. 09.50, herrarnas kval 11.50 och final 15.20, båda dagarna.

Följ de spännande tävlingarna på Ski Team Sweden Moguls Facebook-sida

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link