Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Lundblad

Frida och Walter imponerade i Idre Fjäll – skänker Hejapris till sina klubbar

24 NOV 2021 17:20
Frida Lundblad och Walter Wallberg blev bästa svenska åkare när puckelsäsongen inleddes med Svenska Spel Series i Idre Fjäll i helgen. De tilldelas två Hejapris var av Svenska Spel på totalt 20 000 kronor.
  • Skapad: 24 NOV 2021 17:20

I helgen avgjordes säsongens första Svenska Spel Series i puckelpist i Idre Fjäll. Tävlingen lockade 185 åkare från 16 nationer och var därmed världens till antalet åkare största internationella puckeltävling någonsin.

Bäste svensk under båda tävlingsdagarna blev Walter Wallberg från Åre som gjorde comeback efter ett långt skade- och rehabiliteringsuppehåll.

– Jag är väldigt nöjd med min insats. Jag har jobbat mig tillbaka från skada under 22 månader, men jag har vetat att jag åkt på en nivå som kan leverera pallplaceringar. Det känns skönt att ha fått riktigt bra åk både på lördagen och söndagen, säger Walter Wallberg.

Han tilldelas två Hejapris av Svenska Skidförbundets nya huvudsponsor Svenska Spel på totalt 20 000 kronor. Hälften av pengarna skänker han till sin klubb Åre SLK som han menar har varit ett stort stöd för honom under hela hans karriär.

– Den har levererat fantastiska träningsmöjligheter och även bidrag för att kunna åka runt på tävlingar. Klubben har helt klart varit en grundpelare för mig att ta mig till den nivån jag är på i dag, säger han.

Walter Wallberg hoppas att pengarna ska bidra till att fler barn och unga ska få möjlighet att åka puckelpist.

– Samt att dessa får förutsättningar att kunna satsa på sporten. 

Hälften av prispengarna får Walter i tränings- och tävlingsbidrag. Pengarna kommer han använda till att täcka kostnader som uppkommer i samband med hans satsning.

Frida bästa svenska dam
Bästa svenska damåkare blev Frida Lundblad från Gävle som också hon gjorde comeback efter ett långt skade- och rehabiliteringsuppehåll.

– Jag känner mig nöjd med min insats under helgen. Jag känner inte att jag haft de bästa förberedelserna inför tävlingsdebuten men jag gjorde det bästa av situationen och det känns bra att ha satt åken på tävling, säger Frida Lundblad.

Också Frida Lundblad tilldelas två Hejapris av Svenska Spel, totalt 20 000 kronor där hon skänker hälften till sin klubb Gefle freestyle.

– Jag har alltid haft ett stort stöd av min klubb Gefle freestyle. Mycket har satsats på att ge elitåkarna i klubben möjligheter att kunna satsa på sporten. En stor del har varit att stötta ekonomiskt genom bidrag till läger och tävlingar vilket har gett mig möjlighet att satsa till 100 procent, säger Frida som nu önskar att pengarna kommer klubbens unga åkare till godo.

– Jag önskar att pengarna går till tränings- och tävlingsbidrag till de unga i klubben som vill satsa för att få samma förutsättningar som jag har haft.

Resterande hälft av Hejapriset får Frida Lundblad som tränings- och tävlingsbidrag till sig själv.

– Tillskottet gör att jag kan lägga mer tid på min satsning, säger hon.

Stor satsning på nationella tävlingar
Svenska Spel är sedan i somras huvudsponsor till Svenska Skidförbundet och gör en stor satsning på nationella skid- och snowboardtävlingar.

Totalt satsar företaget en miljon kronor i prispengar och blir samtidigt titelsponsor till de nationella alpin- och puckeltourerna.

– Vi kommer under vintern dela ut Hejapris i 18 puckelpisttävlingar på 10 helger till ett totalt värde av 360 000 kronor. Det är en stor satsning som betyder väldigt mycket för att höja statusen på de nationella tävlingarna, säger Linn Rydstedt, projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet.

– För oss är det viktigt att visa vår uppskattning till de föreningar som lägger ned både tid och resurser på att ge såväl våra elitåkare som barn och ungdomar möjlighet att utvecklas. Därför är vi glada att genom Hejapriset kunna bidra med viktiga medel till den fantastiska verksamhet som bedrivs i Sveriges alla föreningar, säger Linn Rydstedt.

Puckelpist-tävlingar 2021/2022 – totalt 360 000 kronor i Hejapris-pengar

20–21/11

Idre

Svenska Spel Series

11–12/12

Idre

Världscupen

18–19/12

Idre

Svenska Spel Series

8–9/1

Åre

Svenska Spel Series

22–23/1

Åre

Europacupen

11–12/2

Stockholm

Europacupen

13/2

Stockholm

Svenska Spel Series

23–27/3

Umeå

Svenska Spel Series, final

2–3/4

Åre

Svenska Mästerskapen

9–10/4

Kungsberget

Nordiska mästerskapen

 

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link