Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Öjelind Puckelbacken i Luleå byggs om.

Ny puckelbacke i Luleå förlänger säsongen och sparar pengar

10 OKT 2022 13:52
I Måttsundsbacken i Luleå är förberedelserna inför vintern i full gång. Puckelbacken där Luleå Freestyle bedriver sin verksamhet byggs om för att optimera tränings- och tävlingsförutsättningarna, förlänga säsongen och dessutom spara pengar.
  • Uppdaterad: 10 OKT 2022 13:52

Magnus Öjelind har varit ordförande i Luleå Freestyle i över tio år men klubben har funnit betydligt längre än så. I dag har klubben runt 20 aktiva åkare, allt från nybörjare till landslagsnivå. 2014 arrangerade Luleå Freestyle Skandinaviska Cupen i puckel, men sedan dess har tävlingsverksamheten legat lite på is. Men nu, med vinden i ryggen, blickar klubben fram emot en säsong med tävlingar i både Young Mogul generation och Svenska Spel Cup. Dessutom väntar SM på hemmaplan 2024. För att arrangera tävlingar på så bra nivå som möjligt och dessutom optimera klubbens träningsförutsättningarna satsar de nu på att bygga om backen innan snön faller.  

Genom att bygga om backen hoppas vi på att komma igång minst en månad tidigare, vilket är en jätteskillnad för oss. Tidigare säsonger har vi tyvärr haft liten tillgång till snötillverkning, men nu slipper vi spruta upp massa snö vilket gör att vi kan komma igång mycket snabbare med träningen och träningsperioden blir mycket längre för oss, säger Magnus Öjelind, ordförande Luleå Freestyle.  

Ombyggnationen av backen är ett långsiktigt projekt som har inletts under hösten. Starten ska höjas, landningar i jord ska byggas och fyllnadsmassa ska skapa rätt lutning på puckelbacken.  

– Backen är fullt åkbar, men det vi vill göra är att få till höjden och lutningen på backen ännu mer för att allt eftersom kunna arrangera bättre tävlingar, säger Magnus Öjelind.   

Samarbete med Luleå Kommun och Måttsundsbacken

För att finansiera ombyggnationen av puckelbacken kontaktade Magnus Öjelind kommunen som, tack vare fördelarna som sporten bidrar med till området, mer än gärna ställde upp.  

Kommunen har varit mycket hjälpsamma. Vi har ett jättebra samarbete både jag, kommunen och han som arrenderar backen, säger han. 

Även om projektet är relativt kostsamt i form av material och arbetstimmar kommer anläggningen spara in pengar. Genom att optimera backens utformning redan innan vintern behöver anläggningen inte tillverka lika mycket snö, något som med dagens elpriser är extra dyrt.  

– Alla är tacksamma för att slippa en kostnad, säger Magnus Öjelind.  

221010-500x298-Puckel-Luleå-Freestyle-backe-MAGNUS-ÖJELIND.jpg
Ombyggnationen kräver mindre tillverkad snö. Foto: Magnus Öjelind.     

Tävlingar på hemmaplan lockar fler barn och ungdomar  

På grund av kostnaderna kommer backen inte vara helt klar för ens om ett par år, men det påbörjade arbetet kommer ge resultat redan till denna säsong. Passande nog ska Luleå Freestyle i vinter, för första gången på flera år, arrangera en deltävling i Svenska Spel Cup.  

– Det betyder oerhört mycket, både för oss i klubben och kommunen. För sportens del tror jag också att det är bra att fler städer börjar anordna tävlingar för att visa upp att puckeln är på stark frammarsch. Vi ser det bara som en positiv trend och ska försöka ro det här i land, säger Magnus Öjelind.  

Att tävlingar på hemmaplan är något som lockar fler åkare till tävlingsscenen är något som Luleå Freestyle märkte redan förra säsongen. Då arrangerade de deltävling i Young Mogul Generation, tävlingsserien med fokus på glädje och gemenskap, vilket gjorde att flera åkare som tidigare inte tävlat vågade ställa sig på startlinjen.  

– Det blev en öppnade grej för oss, åkarna såg att det faktiskt var riktigt kul och de vågar ta sig an tävlingsformen. Flera åkare fortsatte och körde fler tävlingar under säsongen, säger Magnus Öjelind. 

Efter denna säsong kommer arbetet med att optimera puckelbacken i Måttsund att fortsätta. När det sen är dags för SM-veckan i Luleå 2024 kommer puckelbacken vara i ännu bättre skick och redo att ta emot Sverigeeliten.  

– Jag vill ha en så bra och lång puckel som möjligt i våran backe för att svenska puckelåkare ska tycka att det är kul att komma till Luleå och för att de ska se att även vi klarar av att arrangera en bra tävling, avslutar Magnus Öjelind.   

221010-500X298-Puckel-Luleå-Freestyle-gruppbild-MAGNUS-ÖJELIND.jpg
Tack vare ombyggnationen kommer Luleå Freestyle kunna starta säsongen tidigare. Foto: Magnus Öjelind.  

LÄS MER: Nationell kalender puckel.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link