Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson

Oskar Elofsson avslutar karriären: "Världens bästa landslag"

12 OKT 2022 07:00
I vanliga fall skulle Oskar Elofsson vara en av de landslagsåkare som förbereder sig för snöläger i Idre Fjäll. Men i år blir det inget läger för Oskar eftersom han valt att avsluta sin puckelkarriär.
  • Skapad: 12 OKT 2022 07:00

Puckellandslaget är bara dagar ifrån att köra säsongens första snöläger i Idre Fjäll. I veckan byggs en puckelbacke som ska välkomna bland annat det svenska landslaget som inleder sin första av tre träningsperioder i Idre Fjäll inför kommande Europa- och världscup, men det kommer inte vara som vanligt.

Laget kommer sakna Oskar Elofsson som åkt för Landskrona Ski-Club, som valt att avsluta sin elitsatsning.

Det var i somras han tog beslutet att lägga puckelskidorna på hyllan. Det var ett beslut som vuxit fram i takt med att han de senaste säsongerna fått flera hjärnskakningar.

– Det är på grund av vad som kan hända om jag får fler smällar mot huvudet. När jag hade två hjärnskakningar nära inpå varandra under förra säsongen konsulterade jag med flera läkare, bland annat en nevrolog som gav mig rådet att kliva av nu, säger Oskar.

Oskar var en del av den svenska OS-truppen 2022 och har tävlat på världscupen sen säsongen 17/18 med en andraplats som bästa resultat.

Det är ett beslut som varit tungt för Oskar som känner att han har mer puckelpist i sig. Han känner sig inte klar, men måste sätta hälsan före prestation.

– Tro det eller ej men det finns mer än puckelpist. Det vill jag ju verkligen inte mista men det är skitjobbigt att sluta. Det var helt klart en tuff vecka när jag fick rådet att sluta. För även om jag hade mina misstankar om vad läkarna skulle rekommendera är det ju först då det blir verkligt, att det tar slut.

Oskar fortsätter berätta hur han kommer sakna livsstilen han levt de senaste åtta åren med landslagets gemenskap parallellt med en elitsatsning. Samtidigt som han har distansen att se att de senaste åren varit kämpiga.

– Det senaste två åren har jag ju bara varit skadad och försökt traggla mig tillbaka. Därför tänker jag att om jag bara hade fått en säsong där jag varit skadefri hade jag nog kunnat klättra ännu högre. Jag har så mycket mer att ge och bevisa för mig själv och jag slutar inte riktigt på rätt villkor. Men nu måste jag ta ett långsiktigt beslut, säger han.

Självklart kommer samtalet in på landslaget och den unika gemenskap som vuxit fram genom åren. En gemenskap som kan vara svår att finna i andra elitsatsningar.

– Det är ett väldigt speciellt lag. Det finns ingen riktig rivalitet, det är ingen tävling mellan oss som det kan vara i många andra idrottssammanhang. Vi har stöttat varandra och är kompisar rakt igenom. Den grejen tror jag inte jag kommer uppleva på så många andra ställen heller, det är nog unikt. Jag tror vi är världens bästa landslag att umgås med, säger Oskar.

Det märks inte minst när Oskar minns tillbaka på sin landslagskarriär. Det är nämligen inte hans egen andraplats i världscupen som sticker ut.

– Största minnet är nog Walters OS-guld när vi alla var samlade och fick fira honom. Det var på något sätt en sammanfattning av allt vi jobbar för. Vi tog den vinsten som ett lag och det sammanfattar hur vi jobbar i svensk puckel.

Tidigare i år avslutade Oskars storebror Felix sin landslagskarriär. Och att ha fått stödet från storebrorsan har också betytt mycket i den senaste tidens process.

– Han förstår så klart min situation och han har kunnat bidra med perspektivet att det finns så mycket utanför puckel. Men med det sagt vill jag på något sätt ändå hålla kvar en fot i communityn och bidra med så mycket jag kan, jag har ändå lite mer att ge, säger Oskar.

Avslutningsvis riktar han ett stort tack till sin familj som genom åren möjliggjort hans satsning, samt hela landslaget med tränare, fysio och läkare.

Nu fortsätter Oskars äventyr med studier kring digital business i Köpenhamn.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link