Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Ragnar Danielsson Från SM i parallellpuckel i Duved 2022.

Parallellpuckel blir en OS-gren – "Det är på tiden"

29 JUN 2022 17:18
På midsommarafton lät Internationella Olympiska Kommittén meddela att parallellpuckel blir en del av OS-programmet i Milano-Cortina 2026. Det är en väldigt positiv nyhet – speciellt för Sverige.
  • Skapad: 29 JUN 2022 17:18

I och med att Walter Wallberg, Åre SLK, tog olympisk guldmedalj i Peking har svensk puckel fått en ordentlig nytändning. Att det dessutom nu är klart att OS-programmet dubbleras för puckelåkarna ligger helt i linje med sportens utveckling. 

Jag tycker inte det är annat än rätt, det är på tiden, säger Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club.

Oskar är en av svenska landslagets absolut starkaste parallellpuckelåkare. Han var en del av den svenska OS-truppen i Peking och har en andraplats i parallell i världscupen.

Att nu få en möjlighet att tävla i parallellpuckel på OS förändrar mycket, och inte bara för Oskar.

– Chansen till medalj blir ju dubbelt så stor och det känns betydligt mycket roligare att se fram emot nästa OS. Att längs vägen kunna ha ett helt annat parra-fokus, säger han. 

Eftersom parallellpuckel också blivit en separat världscup tror han att fler åkare kommer specialisera sig mot parallellpuckel snarare än att se det som en sidogren till vanlig puckel.

– Det kan leda till att fler lägger sitt största fokus på just parallell, och då inte bara mot OS utan också mot världscupen. Sporten förrändras hela tiden och just nu kliver parallellpuckel fram mycket mer.

Parallellpuckel beskrivs som en av de abolut mest showiga skidgrenarna inom FIS (Internationella Skidförbundet). Och nu får alltså puckelpubliken ta del av detta spektakel på en av världens största sportscener. 

– Jag håller verkligen med om parra är mest show av alla grenar. Jag tror det är just det att man åker två stycken mot varandra. Man har en motståndare och du måste ge allt för att vinna åket, och när det går som fortast kommer det plötsligt ett hopp. Det är så mycket som kan gå fel och då blir det häftigt att kolla på, säger han.

En ny olympisk gren alltså, och som pricken över i, helt nya olympiska medaljchanser för Sverige.

– Vi är ju generellt starka på parra i Sverige. Vi åker fort och hoppar stort. Sen är det så klart skitkul för parra är det jag tycker är absolut roligast, säger Oskar.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link