Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson Mårten Holmgren tar över huvudansvaret för träningsgrupp B

Tränarstaben utökas – fokus på nationell verksamhet

12 JUL 2022 10:05
Samtidigt som delar av puckellandslaget varit i Norge på träningsläger har tränarstaben blivit uppdaterad med nya ansvarsområden. En ny huvudtränare för Träningsgrupp B och en ny fystränare med brett ansvar.
  • Uppdaterad: 12 JUL 2022 10:05

Samtidigt som delar av puckellandslaget varit i Norge på träningsläger har tränarstaben blivit uppdaterad med nya ansvarsområden. En ny huvudtränare för Träningsgrupp B och en ny fystränare med brett ansvar.

En av de stora förändringarna inför säsongen 22/23 är att det tillkommer en dedikerad fystränare med både landslags- och nationellt fokus.

Det är Fredrik Sätherberg som tidigare varit tränare för B-truppen som nu fortsätter i en förändrad roll.

– Det är trist att släppa B-truppen, men jag är väldigt peppad på min nya roll. Nu blir det lite mindre hands on och resande än vad det varit de senaste åren. Men istället kan jag jobba med mer långsiktig träning och utveckling av laget, säger Fredrik.

Rollen kommer innebära att stora delar av puckelsverige kommer kunna få stöttning, men exakt hur upplägget ska vara är inte klart.

– Det känns bra att vi får in Fredrik som fystränare för landslaget. Med en gedigen erfarenhet som åkare själv och som B-lagstränare under fyra år vet han vilka krav som ställs på den fysiska förmågan och vilken träning som krävs för att åkarna ska nå sina mål. Fredrik kommer också arbeta nationellt med åkare utanför landslaget och i olika projekt för att öka klubbarnas och tränarnas kunskap inom barmarksträningen, säger sportchef Robert Hansson.

Fredriks ersättare som tränare för i Träningsgrupp B blir Mårten Holmgren.

– Att ta över efter någon måste göras med ödmjukhet. Fredrik har gjort ett bra jobb under flera år så jag kommer inte göra några jätteförändringar, säger Mårten.

Mårten var redan förra året en del av träningsstaben kring B-truppen, men i år tar han över huvudansvaret.

– Alla coacher som varit runt laget de senaste åren följer Lasse och Haralds exempel så mycket vi kan. De är två av de bästa coacherna i världen. Jag jobbar mycket med åkarnas inställning, jag vill alltid att de ska vara redo och tävlingsklara när det är dags för start så nu kommer en tid att lära känna varje atlet, säger Mårten.

Mårtens roll kommer dessutom utökas nästa säsong med stort fokus på den nationella verksamheten.

– Förutom att Mårten kommer ansvara för B-truppen kommer han ockås vara "spindeln i nätet" mot A-truppen och skidgymnasierna samt klubbar och åkare utanför landslagsverksamheten. Det är viktigt att vi knyter ihop verksamheten. Att vi hittar den röda tråden och att vi skapar förutsättningar för alla åkare att utvecklas, oavsett utvecklingsnivå, fortsätter Robert.

Lasse Fahlén fortsätter som förbundskapten och huvudtränare för Träningsgrupp A tillsammans med Harald Marbler som är teknik- och hopptränare för A-truppen.

Ewa Heidvall fortsätter som fysioterapeut och nätverket kring åkarnas hälsa utökas för att ytterligare säkra upp bästa möjliga stöttning.

Som vi tidigare berättat har Robert Hansson tagit över rollen som sportchef från Anders Olofsson. Tidigare sportchefen fortsätter jobba med partners och att representera svensk puckel hos FIS.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

PRESENTERANDE PARTNER

LAGPARTNERS 

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link