Hoppa till sidans innehåll

Domar, TD och arrangör 2019


Internationell/nationell domarutbildning

Vänder sig till B och A licenserade domare samt C licenserade med önskemål om uppgradering till B

 

Nationella domarutbildningar

steg 1 nybörjare samt C licenserade domare

 

Utbildning av domare i Puckelpist

 

Svensk Puckelpist växer och därför behöver fler utbilda sig till domare, både för att vi ska kunna arrangera tävlingar men också för att öka kunskaperna i de svenska klubbarna

 

 

 

Utbildning av domare

 

1 Första steget är att delta på en lokal domarkurs som arrangeras av SSF. Under kursen behandlas gällande regler och grunderna för bedömning. Under kursen får man även prova på att döma inspelat material.

 

Denna utbildning ger de kunskaper som behövs för att döma exempelvis YMG tävlingar

 

2 Efter genomgången lokal kurs ska man delta under minst en nationell tävling. Under denna är uppgiften att observera hur domararbetet fungerar praktiskt under tävlingen samt prova på att döma några åk.

 

Prov dömningen diskuteras med huvuddomaren och om denne finner att personen är mogen att döma svenska tävlingar meddelas detta till ansvarig för Puckeldomarna i Sverige.

 

Efter detta har man kunskaperna som behövs för att döma nationella tävlingar så som svenska cuppen och SM och man har en C-licens för puckel domare (nationell licens).

 

En domare med C-licens kan också få möjlighet att döma EC tävlingar arrangerade i Sverige. Det får vara maximalt en C-licensierad domare per EC tävling och uttagningen bestäms av FIS koordinator.

 

3 För de som vill döma internationella tävlingar krävs:

 

Domaruppdrag på nationella tävlingar under minst två år

 

Deltagande på en internationell domarutbildning arrangerad av FIS

 

Ansökan om en B-licens. Ansökan görs genom att domaren fyller i och skickar in ett formulär till ansvarig för Puckeldomarna i Sverige under våren så att ansökan kan behandlas av FIS domargrupp.

 

Med en B-licens har man möjlighet att döma EC tävlingar och WC tävlingar arrangerade i Sverige. Ansökan för att döma dessa tävlingar görs under hösten till FIS som beslutar vilka domare som blir uttagna till respektive tävling.

 

 

 

Undantag från utbildnings stegen (FAST TRACK)

 

I speciella fall, då en före detta åkare eller tränare med mycket goda kunskaper om puckelpist och bedömning utbildar sig till domare, kan undantag göras från dessa utbildningssteg. För C-licenserade domare görs denna bedömning av ansvarig för Puckeldomarna i Sverige och för högre licenser görs denna bedömning av FIS domargrupp.

 

Uppdaterad: 15 SEP 2017 18:41

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link