Hoppa till sidans innehåll

Historik


På 50-talet uppfanns den första rullskidan i Tyskland. Ett par vägde mer än 7 kilo, hade två hjul bak och ett fram samt en bromsvajer som var fäst i byxlinning för snabb manövrering.

Skidorna var främst ett träningsredskap i kampen mot snöfattiga vintrar och ansågs vara en smärre revolution. Svenska Skidförbundet köpte omgående 20 par skidor till landslagsåkarna. I dag säljs tusentals rullskidor varje år för träning och tävling.

2000-talets rullskidor är avsevärt smidigare och snabbare än de tidigare modellerna. Den klassiska skidan har en spärr på bakhjulet som förhindrar skidan att glida bakåt, hjulen på fristilsskidan rullar dock fritt åt alla håll.

På rullskidor tävlar man i ett flertal discipliner, i såväl klassisk som fri teknik. Den vanligaste tävlingsformen är varvlopp, där de aktiva startar enskilt eller tillsammans och åker olika sträckor beroende på ålder. Man tävlar även i disciplinerna sprint, backe, stafett och lagtempo.

I Sverige arrangeras varje år ett 30-tal tävlingar. I och med att distansen varierar mellan ett par hundra meter och 90 kilometer, ställs stora krav på både snabbhet och uthållighet hos utövaren.

Uppdaterad: 17 JUN 2014 20:56

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info