Hoppa till sidans innehåll

Dubbel dubbelseger!

16 SEP 2012 18:24
Anders Svanebo och Marika Sundin vann båda två i världcupsfinalen i italienska Toblach. Marika var sedan tidigare klar segrare av den totala cupen men Anders behövde ta minst en poäng ifall Italienaren Sergio Bonaldi vann.
  • Skapad: 16 SEP 2012 18:24

Det var inget problem då Anders utökade ytterligare i totalcupen efter dagens seger. Världcupsfinalerna avgjordes med individuell start i fri teknik där damerna körde 12km och herrarna 16km på den 4km långa rullskidsbanan i Toblach.

I damernas lopp tog Marika ledningen från start. Närmast bakom så var det ryskorna Kesina och Svetlana som hotade. Men redan på det andra varvet så hade Marika en klar ledning och till slut så vann hon med över minuten.

Lite mer spännande blev det i herrloppet. Efter 1.3km så var Marcus Johansson i ledning tillsammans med Sergio Bonaldi och med Anders Svanebo först på elfte plats. Tidsavstånden var dock ganska små och efter den inledande kilometern så började Anders röra på sig i fältet och var uppe på en sjätte plats vid varvningen. På de inledande varven så ledde Fransmanen Roman Claudon före Italienaren Sergio Bonaldi. Marcus Johansson tappade sin ledning från inledningen och vid andra varvningen låg han på en femte plats en placering som han höll in till mål. Anders däremot började åka fortare och fortare och hans sista varv var tävlingens snabbaste varv och med den avslutningen så var det ingen som kunde rå på Anders idag. Tvåa blev fransmanen Roman Claudon och trea blev fredagens segrare italienaren Dietmar Noeckler.

Vilken härlig Svenskdag att få se både Marika och Anders gå upp på pallen och få ta emot varsin kristallglob!

De har båda visat en enorm styrka och jämnhet och det är det som har fällt avgörandet till deras fördel i år. De är kompletta som rullskidsåkare och behärskar båda teknikerna och åker bra i alla terräng, från extrema backrace till flacka banor. Masstart eller individuell start verkar inte heller spela någon större roll. Till och med på den lite mer extrema rullskidssprinten över 200 meter så åker de bra även om de inte kan rå på specialisterna där, men de plockar ofta poäng där gentemot de andra distansåkarna som de slåss mot i totalen. Nu är det inte bara jämna de är, utan de vinner också en hel del! Marika som gör sin första hela rullskidsäsong och vann inte ett lopp på de åtta första starterna men har vunnit fyra av de fem senaste loppen. Anders har på säsongens tretton lopp tre segrar och tre andra platser.

Skribent: SSF

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info