Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt svenskt i topp i Tyskland

21 JUL 2012 16:27
Det blev en lyckad dag för svenskarna när det klassiska back racet över 6,8 km avgjordes i Tyska Bad Peterstal. Banan är lite flackare de första 2 kilometerna för att sedan bli riktigt brant (upp mot 20 %) bitvis de sista 4 kilometerna.
  • Skapad: 21 JUL 2012 16:27

Sandra Hansson gjorde säsongsdebut i landslaget och inledde mycket starkt i den inledande slakmotan där hon visade vilken stark stakåkare hon är. Sandra splittrade fältet redan i det inledande partiet på stakåkningen och nådde botten på den branta backen i en knapp ledningen före Marika Sundin som kom dit tillsammans med ett par ryskor. Hanna Seppas var ytterligare en liten bit efter när de kom fram till klättringen. Alla svenskorna fortsatte att går starkt i uppförsbacken och Sandra drygade ut avståndet till bakom varande åkare där Marika skakade av sig ryskorna.

Det var alltså dubbelt svenskt som kom först in på upploppet i ett regnigt Bad Peterstal före ryska Maria Kozekaeva. Och i det branta partiet gick som vanlig Hanna mycket starkt och avancerade upp till en fjärde plats.

Herrarnas lopp blev en ganska stökig tillställning med många åkare som trängdes för att få en bra position in i det branta partiet. Med knappt en kilometer kvar tills man gick in i backen så bröt den Italienske favoriten Simone Paredi staven och bara några meter senare så var det Robin Norums tur att få staven knäckt.

Så om inte det var nog så bröt även Anders Svanebo sin stav några hundra meter senare i en incident med Marcus Johansson. Var inget bra läge att vid ingången i backen bli av med stavarna som Anders och Robin blev och de fick slita hårt i inledningen. Anders fick en stav som var lite för lång men tryckte på ordentligt och körde ifatt täten. Det tog dock lite för mycket på krafterna och han fick sedan släppa när det brantade till. Robin hade problem med handremmen på staven han fick så han kom aldrig riktigt in i loppet igen. Anton Lindblad och Marcus Johansson fortsatte att åka starkt men fick släppa Italienaren Sergio Bonaldi i mitten av backen. Anton och Marcus bildade en grupp bakom med fransmanen Adrien Mougel. Det blev ingen stor lucka men Banldi höll undan med 4,8 sekunder förre Marcus som gjorde en stark spurt och slog Anton i spurten med fransmanen Adrien på en fjärde plats. Marcus och Anton var båda för första gången på pallen som seniorer.

Anders ledning i den totala världscupen var aldrig hotad trots att värsta konkurrenten Sergio Bonaldi vann. Anders har fortfarande en ledning med 95 poäng. Men nu är det inte bara på herrsidan Sverige har den gula ledarvästen. I och med Marikas andra plats så gick hon upp i total ledning i Världscupen då hennes värsta konkurrent Ksenia Konohova ifrån Ryssland blev nia. På lördag väntar sprint där Svenskarna förhoppningsvis kan behålla och dryga ut sin ledning i Världscupen och på söndag ännu ett back race.

Skribent: Per-Åke Yttergård

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info