Hoppa till sidans innehåll

Tighta stadslopp i Sundsvall

03 JUL 2015 23:47
Det bjöds på stor underhållning i ett tryckande varmt Sundsvall när SM i rullskidor med masstart i fri teknik genomfördes under fredagen.
  • Skapad: 03 JUL 2015 23:47

Åskådarleden var täta på stora torget och publiken visade sin uppskattning genom att lyfta fram åkarna med applåder och tillrop.

I damernas lopp blev det efter en något trevande inledning hårdkörning efter ungefär halva loppet och en tätsextett bildades. Gruppen höll ihop distansen ut och in över mållinjen var IFK Umeås Linn Sömskar först och tog SM-guldet. Sömskar svarade för ett imponerande lopp och var på hugget hela vägen. Silvret gick till Elin Mohlin, Åsarna IK, efter en snygg spurt på det långa upploppet i Sundsvall. Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, tog silvret efter ett lopp där ett stavbrott var ytterst nära att förstöra dagen. Snabb service och stark åkning räddade dock det hela. Junioren Emma Ribom, Kalix SK, blev fyra efter ett mycket starkt lopp. Frida Hallqvist, Åsarna IK, belv femma och Evelina Bångman, Offerdals SK blev sexa.

Herrarnas tävling gick även den långsamt under stora delarna av loppet och det bildades aldrig någon utbrytning. In på upploppet var det tretton åkare som gjorde upp om medaljerna. Först i detta läge var Jörgen Brink, Delsbo IF, men det kom åkare från alla håll och Brink slutade åtta. När mållinjen närmade sig så hade Anton Karlsson, Åsarna IK, greppet men han fick nöja sig med bronspengen denna dag för till vänster kom Boråsåkarna Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg med en ryslig fart. Över mållinjen var det Karl-Johan Westberg först och han försvarade därmed sitt SM-guld från förra året. Silvret gick till en jublade glad Gustav Nordström som därmed svarade för en riktig knall. Hemmahoppet Anders Svanebo, Stockviks SF, blev fyra efter ett mycket fint lopp där han var med och höll uppe tempot under långa perioder. Robin Norum, IFK Umeå, blev femma och Sundsvallsbördige Jesper Modin, Piteå Elit SK, blev sexa.

Lagtävlingen (den första på många år) vanns i herrklassen av arrangörsklubben Stockviks SF med Anders Svanebo, Oscar Lindell och Sebastian Olsson, Silvret gick till IF Hallby SOK med Adam Persson, Erik Persson och Johannes Eklöf.

I damklassen kunde inget SM-tecken delas ut då endast IFK hade fullt lag. I laget ingick Linn Sömskar, Terese Andersson och Mimmi Björn.

Officiella resultat rullskid-SM masstart

Arrangerande Stockviks SF svarade för mycket fint genomförda tävlingar ooch visade än en gång vilken duktig arrangörsstab man har. Ett stort tack även till Sundsvalls kommun som gjort ett mycket gediget arbete med citybanan och förvandlande stora torget till ett bubblande skidstadion för en dag.

Under lördagen avslutas rullskid-SM i Sundsvall med en spektakulär individuell backtävling i klassisk teknik. Starten sker på den nybyggda Sundsvallsbron och målgången sker efter 7,5 km och 240 höjdmeter på toppen av Södra Berget. Upplagt för en av SM-veckans riktiga höjdpunkter och en skidfest med andra ord. Herrarna startar kl. 11:45 och damerna kl. 14:00. Bägge tävlingarna direktsänds i SVT 1 och i SVT play.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.rullskidsm2015.se

SM-veckans officiella webbplats: www.smveckan.se

Foto: Bildbyrån

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info