Hoppa till sidans innehåll

STS Roll cup drar igång

20 MAJ 2016 17:02
Årets tävlingssäsong på rullskidor har börjat med några avklarade tävlingar och under lördag och söndag så går säsongen igång ordentligt när SK Bore i Torsby står värd för den första tävlingshelgen i sommarens STS Roll cup.
  • Skapad: 20 MAJ 2016 17:02

– Det kommer bli härliga tävlingar och riktigt fina startfält, totalt blir det omkring 120 starter under helgen. säger tävlingsledare Jan Björn. Både dam- och herrjuniorklasserna är riktigt stora med många namnkunniga åkare så det kommer bli riktigt spännande då flera av åkarna säkert vill slå sig in i sommarens världscuplag i rullskidor.

Tävlingarna avgörs på klassisk mark, den mytomspunna Hovfjällsbacken, som är 7 km lång och som stiger omkring 400 m. På lördag 21 maj är det individuellt lopp i klassisk teknik och på söndag 22 maj blir det jaktstart i klassisk teknik. Första start är kl. 10 bägge tävlingsdagarna.

– Det är roligt att komma igång med den internationella säsongen, dessa tävlingar är viktiga för uttagningen till världscupen då banan är så pass utslagsgivande att det ger ett mycket bra kvitto på åkarnas status. säger förbundskaptenen i rullskidor, Johan Ericson. Årets säsong innehåller förvisso inget mästerskap men ett för-VM i Sollefteå i augusti där vi verkligen kommer satsa i resan mot nästa års hemma-VM.

Precis som förra året håller tävlingarna i STS Roll cup FIS-status vilket innebär att FIS-punkter kommer delas ut, punkter som även är giltiga för tävlingar på snö. En utveckling av längdskidsporten som Svenska Skidförbundet aktivt varit med och genomfört inom FIS.

– Vi hälsar både aktiva och publik välkomna till Torsbyrullen! SK Bore ser fram emot att få göra debut både som FIS- och cup-arrangör i rullskidor. avslutar Jan Björn.

2015 vanns STS Roll cup av Marika Sundin, IFK Mora och Robin Norum, IFK Umeå, i seniorklasserna och i juniorklasserna vann Sandra Olsson, Malungs IF och Adam Persson, IF Hallby. Alla utom Sundin är anmälda till helgens tävlingar och det ska bli intressant att se vad de kan göra i årets cup. Precis som förra året tävlar seniorerna om totalt 75 000 kr i totala cupen och juniorerna tävlarom lägerpaket från IdreFjäll.

SSF kommer vara på plats under hela helgen i Torsby och vi kommer rapportera från tävlingarna på Twitter (@SkiTeamSweXC) under taggen #rollcup, följ oss gärna där.

Tävlingarnas officiella webbplats 
Lista med anmälda åkare  
STS Roll cups officiella webbplats (med bland annat inbjudan och historiska resultat)

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info