Hoppa till sidans innehåll

Många pallplatser i Sollefteå

05 AUG 2016 22:31
Det blev en succéartad inledning för det svenska laget när för-VM i rullskidor inleddes under fredagen med sprinttävlingar på en bana som åktes två varv per heat i centrala Sollefteå.
  • Skapad: 05 AUG 2016 22:31

Det blev förvisso inga svenska segrar men det blev fem fina pallplatser och det var glada miner bland alla blågula åkare.

Arrangerande Sollefteå Skidor sattes ordentligt på prov, ett bitvis envist regn gjorde att banan blev hal och en diger skara funktionärer fick jobba med att skrapa bort vatten från banan. Dock kom solen fram i slutet av tävlingen och finalerna kunde genomföras på en så gott som torr bana och blev därmed rättvisa.

I damjuniortävlingen blev det norsk seger genom Amalie Honrud Olsen efter att hon kontrollerat hela finalen från start till mål. Malin Börjesjö, Sundbybergs IK och hemmahoppet Jenny Solin försökte att attackera norskan men idag var hon helt enkelt för stark och de fick nöja sig med andra och tredjeplatsen. Emma Larsson, IFK Mora, var en bit efter och blev fyra.

I herrarnas juniorklass blev det också norsk seger genom Sigurd Braathen Reigstad efter ett mäktigt ryck i början av upploppet. Jacopo Giardana, Italien blev tvåa och Alfred Buskqvist, IK Stern, blev trea. Marcus Grate, Täfteå IK, blev fyra efter att ha lett finalen på det första varvet, en position som han alltså inte kunde försvara på det andra varvet.

Damfinalen genomfördes utan något svenskt deltagande. Vann gjorde Lisa Bolzan, Italien, klart före Ksenia Konohova, Ryssland. Lagkompisen Olga Letucheva blev trea tätt efter och Maryia Nedyukhina, Vitryssland, blev fyra. Enda svenska deltagaren Sandra Olsson, Malungs IF, slogs ut i semifinalen.

Herrfinalen blev riktigt spännande och efter en mycket läcker spurt i hög fart så vann den regerande världsmästaren i knockoutsprint Emanuelle Becchis, Italien. Han visade därmed att han kan åka betydligt längre sträckor än de cirka 200 m som en knockoutsprint är. Erik Silfver, IFK Umeå, blev tvåa och var lite missnöjd med att ha missat ett par skär i spurten. Gladast i finalfältet var nog Robin Norum, IFK Umeå, som blev trea och därmed för första gången fick kliva upp på pallen i sprint. Kristian Anksersen, Norge, blev fyra.

Officiella resultat sprint F

Totalt leder de svenska åkarna världscupen i trea av fyra klasser. Emma Larsson tog över ledningen i damjuniorklassen, Marcus Fredriksson, Lycksele IF, leder herrjuniorklassen och Robin Norum leder herrklassen. Lisa Bozan tog över ledningen totalt i damklassen. Det är mycket jämnt i alla klasser och det kan bli förändringar på morgondagens masstart i klassisk teknik.

Totalställning världscupen rullskidor  (välj vilken cup du vill titta på i rullgardinen "Cup" och tryck på "Search")

Imorgon lördag fortsätter för-VM i Sollefteå med klassisk masstart. De tävlande åker först ett antal varv på en bana i centrala stan för att därefter avsluta med den beryktade klättringen uppför Hallstaberget och målgång på toppen av berget. Första start är kl. 15 och tävlingarna går att följa live här eller i FIS app.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.solleftea2017.com

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info