Hoppa till sidans innehåll

Rafflande avslutning i Sollefteå

07 AUG 2016 20:19
Det blev mycket fina individuella lopp när världscupen i rullskidor, och tillika för-VM, avslutandes under söndagen. Publiken på Hallstaberget bjöds på stor underhållning och återigen dominerade det svenska laget.
  • Uppdaterad: 07 AUG 2016 21:45

Svenska laget vann återigen alla klasser men det var verkligen spännande i alla klasser och det var även åkare från de andra nationerna på prispallen.

I damernas juniorklass så inleddes tävlingen med att hemmahoppet Frida Karlsson från arrangerande Sollefteå Skidor tog kommandot. Ut på det andra varvet, av totalt tre varv på Hallstabergets tuffa rullskidsbana, stod hon dock på öronen och tvingades tyvärr bryta tävlingen. Det var ingen fara med henne men att fortsätta loppet var inte aktuellt. Istället tog den andra åkaren från arrangörsklubben, Jenny Solin, över ledningen vid mellantiden ute i skogen. Det var dock tillfälligt för efter två åkta varv var det Moa Olsson, Falun-Borlänge SK, som hade ledningen. Solin gjorde dock en fin forcering från varvningen ut till mellantiden på det tredje varvet och hade där återtagit ledningen, en ledning hon förvaltade ända in till mål. Moa Olsson blev tvåa och Moa Lundgren, IFK Umeå blev trea. En revansch för Lundgren som haft en "stolpe ut" på de andra tävlingarna under helgen.

Herrarnas juniorklass som avgjordes över fyra varv och där gick segern till Marcus Fredriksson, Lycksele IF, efter ett lopp där han visade vilken stark åkare han är. Han ledde loppet från start till mål och hade full kontroll. Tvåa blev Francesco Becchis, Italien, efter att han gått i rygg på Fredriksson stora delar av loppet. Imponerande av italienaren som av många anses vara en sprintspecialist. Alfred Buskqvist, IK Stern, blev trea efter en sekundstrid mot fyran Marcus Grate, Täfteå IK.

I damklassen, som åkte samma distans som herrjuniorerna, så inledde Maryia Nedyukhina, Belarus, loppet mycket starkt. Ut på det tredje varvet mattades hon dock och Britta Johansson, Sollefteå Skidor, tog över ledningen. Britta fortsatte lugnt och metodiskt på den inslagna vägen och kunde säkra segern med 40 sekunders marginal till Nedyukhina som alltså slutade som fin-fin tvåa. Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, blev trea efter att ha gått en kamp mot fyran Sandra Olsson, Malungs IF. Olsson inledde loppet starkt och var före Settlin. Med två kilometer kvar att åka så hade dock Settlin fått upp farten och gått om Olsson, ett övertag hon alltså kunde hålla hela vägen in i mål.

Herrarnas lopp kördes över fem varv. Bäst inledde Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, och han hade en knapp ledning över Robin Norum, IFK Umeå, ända fram till det fjärde varvet. Väl där så tog Norum kommandot och han kunde hålla undan hela vägen till seger. Lindblad blev tvåa och trea blev Jörgen Brink, Delsbo IF, efter ett kontrollerat lopp av den tidigare Vasaloppsvinnaren.

Officiella resultat individuell start

I totala världscupen så är det efter denna fina helg förstås dominans av de svenska åkarna. Emma Larsson leder damer junior, Marcus Fredriksson herrar junior, Sandra Olsson damer och Robin Norum herrar.

En mycket rolig detalj på dagens tävlingar var att Kanada för första gången medverkade på världscupen i rullskidor då man deltog med fyra åkare. Man stortrivdes i Ångermanlandsterrängen och förhoppningsvis är man tillbaka på VM nästa år.

Tävlingarnas officiella webbplats

Världscupen i rullskidor fortsätter nu till Lettland för tävlingar i Madona kommande helg, alltså 12-14 augusti. Då kommer för första gången någonsin en mini tour genomföras i rullskidornas världscup, det kommer bli intressant! De tävlingarna kommer att genomföras med livetidtagning och webbstreaming så det finns goda chanser att följa tävlingarna. Vi återkommer med mer detaljer kring detta.

Slutligen vill SSF framföra sitt varma tack till arrangerande Sollefteå Skidor som med ackuratess genomfört årets för-VM. Man har på bästa sätt visat att man är bra i fas inför nästa års VM som genomförs 3-6 augusti 2017. SSF önskar lycka till i de slutliga förberedelserna.

Foto: Flavio Becchis

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info