Hoppa till sidans innehåll

Rullskids-SM i Norrköping, nu kör vi

07 JUL 2016 09:57
Fredag och lördag smäller det till på gatorna kring Motala Ström i centrala Norrköping - det är dags för årets SM i rullskidor med rekordstort intresse.
  • Uppdaterad: 07 JUL 2016 11:15

- Vi ser fram emot att äntligen få göra debut som arrangör av ett Svenskt mästerskap, vilken häftig upplevelse detta kommer att bli! säger en laddad Jonas Braam, tävlingsledare i arrangerande Kimstad GoIF.

- Vi kommer få de allra bästa förutsättningarna på en både teknisk och taktisk bana. Det kommer garanterat att bli rafflande ända in till mållinjen. fortsätter Braam.

För fjärde året arrangeras rullskids-SM i samband med RFs SM-vecka sommar och Svenska Skidförbundet är ett av en exklusiv skara specialförbund som medverkar vid bägge SM-veckorna. Som tidigare år så kommer bägge tävlingsdagarna direktsändas i SVT.

Tävlingsprogrammet i år är masstart på fredag 8 juli och sprintstafett på lördag 9 juli, bägge tävlingarna är i fri teknik. Fredagens tävlingar ingår dessutom i STS Roll cup, den svenska cupen i rullskidor, så det finns en hel del att åka om i Norrköping.

Det är som sagt ett mycket stort intresse för att delta vid årets SM. I damklassen är det rekordstort startfält och herrklassen är också den större än förra året i Sundsvall.

I damklassen är regerande mästaren Linn Sömskar, IFK Umeå, anmäld och beredd att försvara sitt guld. Hon kommer dock utmanas av bland andra Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Sollefteåduon Britta Norgren och Jenny Solin och Maria Nordström, Ulricehamns IF. Även färska världscupsegraren, och totalledaren i STS Roll cup, Sandra Olsson, Malungs IF, är anmäld. 

Förra året vann Karl-Johan Westberg, Borås SK, herrklassen för andra året i rad och han har chansen att ta en trippel eftersom han är anmäld till tävlingem. Men konkurrensen är hård i år då bland andra Robin Norum, IFK Umeå, Anton Lindblad, Hudiksvalls IF och Marcus Johansson, Ulricehamns IF kommer till start. Även totalledaren i STS Roll cup Marcus Ruus, Åsarna IK, är anmäld och efter den imponerande dubbelsegern vid cup-premiären i Torsby för en månad sedan så sällar han sig till favoriterna. Dessutom är flera duktiga juniorer anmälda i det 40 man starka startfältet.

Tävlingarna avslutas med sprintstafett på lördag och även där kommer det bli rafflande dueller. I damklassen är IFK Umeå regerande mästare men de kommer inte till start i år utan istället kommer det bli en mycket rafflande kamp mellan de anmälda lagen som alla håller en mycket hög nivå. IK Stern är regerande mästare i herrklassen och har goda chanser att försvara sitt guld. Det kommer dock bli en hård kamp då det finns flera riktigt skarpa utmanare.

Tv-tider för tävlingarna är fredag 8 juli kl. 12:10 damer masstart 15 km och kl. 13:55för herrar masstart 20 km. Lördag 9 juli kl. 11:25 damer sprintstafett och kl. 11:55 herrar sprintstafett.

SSF är på plats på alla tävlingar och ni följer oss lättas under taggarna #skidsm och #smveckan på Facebook och Twitter.

Anmälda åkare och lag
Tävlingarnas officiella webbplats
STS Roll cups officiella webbplats
SM-veckans officiella webbplats

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info