Hoppa till sidans innehåll

STS Roll cup in för målgång i Trollhättan

24 AUG 2016 17:03
Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Hanna Falk och Linn Sömskar. Det blir en stjärnspäckad rullskidtävling med rekordstort startfält när Alliansloppet genomförs i Trollhättan den 26–27 augusti.
  • Skapad: 24 AUG 2016 17:03

– Förutom alla dessa fantastiskt duktiga elitåkare, klubbar och långloppslag har vi 1300 anmälda deltagare. Både Integra Sprint Race och Sting Hill Race är fulltecknade, det har aldrig hänt tidigare, säger en mycket nöjd Magnus Larsson, Alliansloppet SK.

Den 26–27 augusti är det dags för den största helgen på året vad gäller rullskidor. Alliansloppets tävlingar med finalerna i STS Roll cup i Trollhättan. Återigen gör arrangerande Alliansloppet SK med tävlingarnas "starke man" Magnus Larsson ett fantastiskt arbete med att sätt skidsporten på kartan. Startfältet är rekordstort, både vad gäller deltagande och toppåkare.

Det blir stjärntätt i Trollhättan. Namn som Linn Sömskar, IFK Umeå, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Johan Olsson, Stockviks SF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF och Calle Halfvarsson, Sågmyra SK kommer åka under helgen. I tillägg till kommer stora delar av svenska junioreliten, Torsby Skidgymnasium har sin årliga kick-off i samband med tävlingarna, och långloppseliten med namn som Britta Johansson, Sollefteå Skidor, John Kristian Dahl, NOR och Anders Aukland, NOR att åka. I år har man även lyckats få några av Sveriges elitklubbar att komma till Trollhättan och ta sig an utmaningen. IFK Mora, Falun-Borlänge SK och Ulricehamns IF är alla på plats med sina lag.

– Alliansloppet är verkligen på väg att bli den stora skidfesten i Sverige där vi sätter längdskidsporten på kartan och tar tempen inför vintern, fortsätter Larsson. Genom att vi är seedningsgrundande för Vasaloppet så har vi en otroligt spännande mix där publiken får se både motionär och elit utmana varandra.

Programmet för årets tävlingar inleds med Integra Sprint race på fredag 26 augusti. Som tidigare år blir det en publikfriande knockoutsprint. Bara någon timme efter startar Sting Hill race, backtävlingen som brukar vara en riktig folkfest med "Tour de France-stämning" uppför Landbergliden. Banan har i år fått en rejäl förlängning när man startar nere vid mynningen av dammluckorna på vattenkraftverket för att sedan klättra hela 65 höjdmeter innan målgång. Sting Hill Race är i år en FIS-tävling och ger internationella rankingpoäng, så kallade FIS-punkter, till åkarna. Bägge tävlingarna genomförs i fri teknik.

På lördag är det sedan dags för årets Allianslopp med omkring 1300 åkare på startlinjen, som vanligt med masstart i klassisk teknik. Nytt för i år är att motionsklasserna startar på förmiddagen och tävlingsklasserna, 32 km för juniorer och 48 km för seniorer, på eftermiddagen. Allt för att alla klasser ska få en så bra resa som möjligt.

STS Roll cup
Den svenska cupen i rullskidor, STS Roll cup, går i mål i samband med helgen i Trollhättan. Tidigare har tävlingar genomförs i Torsby i maj och i Norrköping i juli. Seniorerna tävlar om ett prisbord värt sammanlagt 75 000 kr och juniorerna tävlar om lägerpaket från Idre Fjäll.

I juniorklasserna leder Malin Börjesjö, Sundbybergs IK, före Julia Angelsiöö, Storvreta IK. Det är dock bara 40 poäng som skiljer dem åt och även Emma Larsson, IFK Mora, har ett bra läge som trea.

Herrarnas juniorklass leds Alfred Buskqvist, IK Stern, som visat mycket fin form hela sommaren i rullskidornas världscup. Frågan är om tvåan i totalen Erik Bertilsson, IF Hallby, kan utmana då han är 40 poäng från ledning. Det kommer också många namn till start som inte varit med tidigare under sommaren och med så pass många poäng på spel kan det bli riktigt spännande.

Sandra Olsson, Malungs IF, leder damklassen i överlägsen stil före Linn Sömskar, IFK Umeå och det ska nog mycket till för att Olsson inte ska ta hem hela cupen. Trean Maria Nordström, Ulricehamns IF, går dock en spännande kamp om andraplatsen med Sömskar.

I herrklassen har Marcus Ruus, Åsarna IK, skaffat sig en fin ledning genom flitig tävlande, han leder med 56 poäng före Robin Norum, IFK Umeå. Norum har dock varit i det närmaste omutlig i årets internationella tävlingar så det gäller för Ruus att åka riktigt bra om han vill vinna totalt. Johannes Eklöf, IF Hallby, är inte heller så långt efter, bara 16 poäng från andraplatsen och kommer säkert sälja sig dyrt.

All information om STS Roll cup finns på: https://www.skidor.com/Grenar/Rullskidor/Tavling/SkiTeamSwedenROLLCup/

Samtliga tävlingar kommer för första gången att TV-sändas i TV4 Sport, allt tack vare det enorma engagemang som Alliansloppets alla sponsorer lägger ner.

De tider som gäller är:
Fredag 26 augusti
Prolog Integra Sprint Race kl. 16:10
Finaler kl. 17:30 (tv-sänds från kl. 17:10)

Sting Hill Race första start kl. 19:25 (tv-sänds)

Lördag 27 augusti
Alliansloppet första start motionsklass kl. 11:00
Första stat tävlingsklass kl. 14:20 (tv-sänds från kl. 14:00)

Som vanligt är det ett fullspäckat schema runtomkring tävlingarna. I år kommer exempelvis både Johan Olsson och Rikard Grip föreläsa på fredag och lördag.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.alliansloppet.se

 

Foto: Bildbyrån

Skribent: Ludvig Remb

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info