Hoppa till sidans innehåll

Medaljregn på rullskid-VM i Sollefteå

2017-08-07 13:42
Det blev ett succéartat rullskid-VM på hemmaplan för de svenska åkarna. Tillsammans skördade de rekordmånga 21 medaljer!
  • Uppdaterad: 2017-08-24 13:42

När rullskid-VM avgjordes i Sollefteå den 3–6 augusti deltog 120 tävlande från 13 nationer. Det var fler deltagare än vid det senaste mästerskapet i italienska Val di Fiemme 2015. Thailand och Kanada var med för första gången.

För svensk del blev det ett rekord-VM med hela 21 medaljer, inklusive juniorernas vars VM avgjordes samtidig. Det tidigare rekordet låg på 14 medaljer.
VM-drottning blev Linn Sömskar, IFK Umeå, som kunde åka hem med tre guld och ett brons i bagaget. En fantastisk prestation!

Svenskarna levererade redan första tävlingsdagen med sju medaljer i de individuella tävlingarna i fri teknik.
I damklassen tog Linn Sömskar, IFK Umeå, hem guldet efter en uppvisning där hon ledde loppet från start till mål. Hon fick en segermarginal på 1.40 minut före Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, som tog silver.
Även på herrsidan togs guldet av en svensk – Anders Svanebo, Stockviks SF, även han vann sitt lopp i utklassningsstil.
Bland juniorerna tog Emma Larsson, IFK Mora, silver efter en mycket stark avslutning. Hon följdes av Frida Karlsson, Sollefteå skidor, som tog brons.
Även Falun-Borlänges Hugo Jacobsson fick till ett mycket fint jobb och tog hem silvret, medan bronset tick till Leo Johansson, Skillingaryds FK.

Dagen därpå var det dags för knockoutsprint, vilket blev underhållande för den stora publiken då alla svenska åkare tog sig vidare från kvalet.
Maja Dahlqvist åkte en mycket bra åttondelsfinal och var sedan på väg att även vinna kvartsfinalen. Men ett felskär precis före mål gjorde att hon fick syna asfalten och var därmed ute ur tävlingen. Linn Sömskar fick göra upp om tredjeplatsen i B-finalen. Hon visade kyla och kunde kamma hem bronsmedaljen.
I herrfinalen blev det bingo när Adam Persson, IF Hallby, vann guldet. Han åkte mycket säkert hela tävlingen och utmanades inte ordentligt förrän i finalen.

I masstarttävlingarna i klassisk teknik blev det ytterligare åtta medaljer till Sverige.
Linn Sömskar visade att hennes två tidigare VM-medaljer inte var någon tillfällighet. Hon kunde på ett kontrollerat sätt mala ner motståndet och ta sitt andra VM-guld med god marginal. Maja Dahlqvist tog bronset.
Herrloppet, däremot, blev en riktig kamp. Trots att tempot var högt kunde ingen gå ifrån. Nästan hela startfältet var samlat inför den sista uppförsbacken. Väl där satte ryske Alexander Bolshunov upp ett ursinnigt tempo. Anders Svanebo, försökte följa, men kunde inte svara. Boshunov kunde säkra guldet och Svanebo tog silver. En trött men lycklig Robin Norum, IFK Umeå, tog bronset.
På damjuniorsidan körde Emma Larsson, IFK Mora, in på en mycket fin silverplats.
Herrjuniorklassen blev en uppvisning i taktisk fulländning. På det andra varvet av tre gick hela det svenska laget upp i täten och höjde farten rejält och kunde skapa lucka. I den sista uppförsbacken visade Leo Johansson vilken stark åkare han är då han satte upp ett mycket hårt tempo. Han fick ta emot publikens hyllningar när han säkrade guldet på Hallstabergets skidsadion. Bakom honom hade även Eric Rosjö, IF Hallby, åkt starkt och kunde ohotat ta silvret. Den svenska dominansen fullbordades genom att Gabriel Strid, IFK Mora, tog bronset.

Sista dagen bestod av sprintstafetter och ytterligare fyra svenska medaljer kammades hem.
I damklassen var det svenska laget, med Maja Dahlqvist och Linn Sömskar, storfavoriter och de levde upp till förväntningarna. Genom att hålla ett högt och jämnt tempo på alla sträckor kunde de vinna med över en minut före Ryssland och Italien.
Herrtävlingen blev spännande in i det sista. För det svenska laget åkte Anton Persson, SK Bore, och Erik Silfver, IFK Umeå. Efter sju av tio sträckor var fältet fortfarande väl samlat. Men därefter körde Norge och Sverige hårt och fick en lucka. Endast Italien kunde hålla någorlunda kontakt. In på upploppet svarade den norske sprintspecialisten Ragnar Bragvind Adresen för en mäktig spurt och gav aldrig Silfver en chans. Guldet gick till Norge och ännu ett silver till Sverige.
Juniordamernas lag bestod av Frida Karlsson och Emma Larsson, som tog silver efter att ha kommit efter vid en felaktig växling.
I herrarnas juniorlag åkte Leo Johansson och Adam Persson. Det blev ett spännande upplopp där Sverige, Norge, Italien och Ryssland slogs om medaljerna. Persson hade ledningen i den sista kurvan, men ett litet felskär gjorde att han skapade en lucka som Italiens Francesco Becchis utnyttjade direkt. Det blev silver till Sverige bakom Italien och brons till Ryssland.

Sollefteå kommun satsade stort på VM-tävlingarna och hade uppdaterat sin rullskidbana och även anlagt en helt ny bana för sprinttävlingar i centrala staden. Tävlingarna blev mycket lyckade och arrangemanget fick många lovord från både deltagare, ledare och publik.
– Sollefteå skidor har arrangerat ett fantastiskt mästerskap. Jag är väldigt stolt över att vi har så här duktiga arrangörer i Sverige och hoppas kunna utveckla det vidare och få hit fler tävlingar i framtiden, säger Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska Skidförbundet.

 

VM-medaljer
Guld              15-30 km F                       Linn Sömskar
Silver            15-30 km F                       Maja Dahlqvist
Guld              15-30 km F                       Anders Svanebo, Stockviks SF
Brons            Knockoutsprint F              Linn Sömskar, IF Hallby
Guld              Knockoutsprint F              Adam Persson

Guld              Masstart K                         Linn Sömskar
Brons            Masstart K                         Maja Dahlqvist
Silver            Masstart K                         Anders Svanebo
Brons            Masstart K                         Robin Norum
Guld              Teamsprint F                    Linn Sömskar, Maja Dahlqvist
Silver            Teamsprint F                    Anton Persson, Erik Silfver

Juniorer
Silver            15-30 km F                       Emma Larsson
Brons            15-30 km F                       Frida Karlsson
Silver            15-30 km F                       Hugo Jacobsson
Brons            15-30 km F                       Leo Johansson
Silver            Masstart K                         Emma Larsson
Guld              Masstart K                         Leo Johansson
Silver            Masstart K                         Eric Rosjö
Brons            Masstart K                         Gabriel Strid
Silver            Teamsprint F                    Frida Karlsson, Emma Larsson
Silver            Teamsprint F                    Leo Johansson, Adam Persson

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info