Hoppa till sidans innehåll

SM i Helsingborg avslutat

10 JUL 2018 15:57
Efter två intensiva tävlingsdagar så gick årets SM i rullskidor i mål på Gröningens strandpromenad under lördagen. Tävlingarna avslutades med två mycket fina masstartstävlingar till publikens stora förtjusning.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2018 09:22

Solen lysten från en blå himmel över Gröningen när SM-tävlingarna i masstart genomfördes under lördagen. Vinden blåste dock ordentligt från norr vilket gjorde att det var en kraftig motvind för de tävlande på upploppet.

I damernas lopp blev det en avvaktande åkning i princip hela loppet. Några försök gjordes till att höja farten men in på upploppet den sista gången så var det en samlad klunga som anlände.

Återigen visade Linn Sömskar, IFK Umeå, mästarklass och vann efter en distinkt spurt sitt andra raka SM-guld. Silvret gick till, precis som i sprinten dagen innan, till Moa Hansson, Landsbro IF. Hansson var till och med lite närmare Sömskar i detta lopp än i sprinten. Bronset gick till en mycket glad Sandra Olsson, Malungs IF, som efter många års tävlande på hög nivå vann sin första SM-medalj.

Även i herrarnas tävling blev det ett ganska avvaktande lopp i den tuffa motvinden. Försök till fartökningar gjordes men det var ingen som fick någon riktig lucka. Däremot decimerades klungan varv för var och in på upploppet kom ett 20-tal åkare in för spurten.

Fjolårets svenske mästare på distansen Karl-Johan Westberg, Borås SK, såg ut att gå mot ytterligare guld med några meter kvar. Men ute till vänster i banan kom Tobias Westman, Göteborgs SK, som skjuten ur en kanon och han tog hem SM-guldet med en liknande avslutning som i sprinttävlingen.

Även Victor Gustafsson, IFK Mora, lyckades få en tånagel före Westberg och silvret gick till dalaåkaren. Westberg fick därmed nöja sig med bronset.

Det var mycket tätt om placeringarna, hela 26 åkare var inom dryga sju sekunder in över mållinjen, en häftig syn!

Officiella resultat SM rullskidor masstart 2018

Bilder och videoklipp från helgens tävlingar finns på IFK Helsingborgs facebooksida

Resultaten från fredagens sprinttävlingar har uppdaterats, de finns här.

Årets SM i rullskidor kan därmed läggas till handlingarna och från SSFs sida vill vi framföra vårt varma tack till arrangerande IFK Helsingborg och IF Ski Team Skåne som svarat för mycket välarrangerade tävlingar i sin debut som SM-arrangörer. Arrangörerna erhöll SSFs arrangörsplakett i kristall vid den avslutande välbesökta prisutdelningen på Görningen.

Ett stort tack även till Helsingborgs Stad för arbetet med citybanan, utan stadens stöd är inte denna typ av arrangemang möjliga.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.smrullskidor.se

SM-veckans officiella webbplats: www.smveckan.se

Foto: Bildbyrån

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info