Hoppa till sidans innehåll

Skidpropaganda satte punkt i Nybro

04 SEP 2018 17:26
Om vädret under lördagens individuella tävlingar var grått och blött så blev söndagens masstart precis tvärtom när årets huvudsäsong i rullskidor avslutades i Nybro den gånga helgen.
  • Uppdaterad: 04 SEP 2018 17:28

Lördagens individuella tävlingar såg flera spännande uppgörelser i det hällande regnet. Den tekniska banan i centrala Nybro blev en utmaning för åkarna, blött underlag gör att rullskidorna tappar fästet, men det var ändå idel fina omdömen till arrangerande Nybro Ski om tävlingen.

Resultat från SM i individuell distans 2018

Söndagens masstart blev som sagt en riktig skidfest. Vädret var bästa tänkbara med omkring 20 grader varmt och klarblå himmel, i stort sett vindstilla och ett rekordstort startfält med omkring 180 åkare gjorde att stämningen var på topp när klassisk masstart stod på programmet. Totalt korades hela 15 nya svenska mästare på söndagen.

I huvudklasserna, seniorer och juniorer, så blev det fina tävlingar.

Band damerna så tog Moa Hansson, Landsbro IF Skidor, sitt första senior SM-tecken. Hansson, fortfarande är junior, har visat framfötterna tidigare i sommar i både rullskidslandlaget och vid SM i Helsingborg så det var kanske inte så oväntat att hon nu lyckades knipa guldet. Silvret gick till arrangerande Nybro Skidklubb och Erika Karlsson. Karlsson blev därmed dubbel medaljör under tävlingarna efter att ha vunnit lördagens individuella tävling. Olivia Hansson, Garphyttans IF, tog bronset. Olivia inledde starkt och hakade på Moa men det tempot straffade sig och Erika kunde passera Olivia och därmed var kampen om brons och silver avgjord.

I herrklassen var det många som trodde att det hela skulle sluta i en spurtstrid, för när det sista varvet inleddes, av de tre som kördes, så var det en grupp med åkare som höll ihop. Men Tom Fahlén, Landsbro IF, ville annat och på det sista varvet satte han in ett tempo som ingen annan kunde följa med i. Segern blev säker då han vann med en dryg minut före "Mr. Rullskidor" Tobias Westman, Göteborgs SK. Westman utmanövrerade skickligt IF Hallbys Simon Jonsson som därmed tog bronset. Robert Brundin, Karlslunds IF, var också med in på upploppet men han fick nöja sig med fjärdeplatsen.

I damernas juniorklass blev det guld till Tuva Persson, Tranemo IF, efter ett starkt lopp där hon gjorde jobbet själv hela vägen. Rebecca Lekberg, Sävedalens AIK tog silvret och Nybro Skidklubb fick ännu en medalj genom Hanna Jonsson som tog bronset.

I herrarnas juniorklass fortsatte framgångarna för Landsbro IF. Elias Andersson satte högsta fart direkt och bjöd aldrig in de övriga över de 28 kilometrarna. JSM-guldet bärgades med fem minuters marginal. Mårten Gedda, IK Stern, tog silvret efter att ha kört ifrån Axel Svensson, Landsbro IF, i slutskedet av loppet.

Officiella resultat SM i masstart 2018

Rullskidssommaren är därmed över vad gäller de nationella huvudtävlingarna 2018 och från SSF vill vi framföra sitt varma tack till Nybro Skidklubb men även till alla övriga arrangörer, aktiva och ledare som varit med och ytterligare utvecklat svensk skidsport.

För den som är intresserad finns ett antal rullskidstävlingar kvar innan vintern är här, se tävlingskalendern  för mer information.

På bilden syns prispallen i H 50 där Tommie Lindblom, Stockholms RK, tog guldet före Frank Kiereck, Karlslunds IF och Torbjörn Gustafsson, Borås GIF.

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info