Hoppa till sidans innehåll

Härlig avslutning i Torsby

16 JUL 2018 12:33
Det blev en riktig klang och jubelföreställning för rullskidslandslaget när årets första världscuphelg avslutades i Torsby under söndagen. Det blev segrar i alla klasser!
  • Uppdaterad: 16 JUL 2018 13:36

Världscuppremiären och minitouren avslutades under söndagen med en klassisk jaktstart uppför det legendariska Hovfjället, en backe med 390 höjdmeter på 7 kilometers skidåkning.

I damernas juniorklass åkte Moa Hansson (i mitten av bilden) hur säkert som helst. Hon tappade förvisso några sekunder till de som jagade bakom men segern var aldrig ohotad. Hanna Abrahamsson förvaltade också sin andraplats bra och kunde soloåka den sista biten till målet. Olivia Alm var ett tag i loppet riktigt nära Abrahamsson men hon fick släppa en lucka när tempot skurades upp i de brantaste partierna av backen. Hennes tredjeplats var dock aldrig hotad. Moa Hansson leder nu både världscupen och STS Roll Cup i damernas juniorklass.

I damklassen så fortsätter eriksgatan för Linn Sömskar, som i och med sin vinst under söndagen tog full pott, både vad gäller segrar och poäng under helgen i Torsby. Sandra Olsson blev tvåa i minitouren och avslutade därmed en mycket fin helg där hon varit med i toppen av alla tävlingar. Trea totalt blev Alena Prochazkova, Slovakien, efter en spektakulär spurt mot Johanna Skottheim som slutade fyra. Linn Sömskar leder förstås världscupen totalt efter helgens uppvisning.

I herrjuniorklassen så kontrollerade Leo Johansson sin ledning hela vägen och han vann med till slut med över 50 sekunder, dessutom på en tid som hade varit mycket gångbar i seniorklassen. Tvåa blev Johan Ekberg efter att ha startat som trea. Ekberg som för första gången representerade rullskidslandlaget gjorde därmed en mycket imponerade debut. Trea kom, efter att ha startat som femma, blev Aadne Gigernes, Norge, Gigernes var givetvis mycket nöjd med sin insats.  Leo Johansson leder världscupen totalt efter helgens tävlingar.

Herrklassen blev en riktig nagelbitare och att en skidtävling inte  är över förrän mållinjen korsats blev verkligen tydligt denna gång. Robin Norum som gick ut som tvåa körde ursinnit uppför hela backen och trots att han hela vägen hade ett koppel av åkare hack i häl så vann han mintouren med fyra sekunder före ledaren inför starten Pontus Hermansson. Hermansson gjorde en mycket imponerande helg, tidigare har han haft framgångar på kortare distanser, men nu visade han att han har fler strängar på sin lyra. Tredjeplatsen gick en spurtduell Viktor Thorn, Ulricehamns IF, efter en mycket stark åkning på jaktstarten där han tog sig förbi flera åkare. Han var dock inte snabbast uppför ovfjället dHenna dag, det var Tom Fahlén, Landsbro IF, som blev totalfyra. I den totala världscupen tog Robin Norum över ledningen från Pontus Hermansson.

Officiella resultat etapp3 jaktstart rullskidsvärldscupen Torsby

Officiell slutställning i minitouren samt totalställning i STS Roll Cup (pdf-filer)

Därmed är rullskidsvärldscupen i Torsby avslutad, Svenska Skidförbundet vill framföra sitt varma tack till arrangerande SK Bore som svarat för mycket fina och underhållande tävlingar. Lovorden var många även från de aktiva och ledarna på plats. 

Tävlingarnas officiella webbplats

Rullskidsvärldscupen fortsätter närmast med för-VM i Madona, Lettland, 20-22 juli och STS Roll Cup fortsätter med tävlingar i Åmsele 18-19 augusti.

Foto: Falvio Becchis

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info