Hoppa till sidans innehåll

Kanonavslutning på rullskidslandslagets sommar

20 SEP 2018 11:18
Rullskidslandslagets fantastiska sommar avslutades på bästa sätt den gångna helgen när världscupen rullade i mål i Italien. Förutom fina resultat på plats så vann laget tre av fyra klasser och nationscupen.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2018 11:18

Utgångsläget inför den avslutande helgen i Italien var mycket gott att rullskidslandslaget skulle lägga beslag på så många totalsegrar men som vanligt så ska man "knyta ihop säcken" och inte ta ut något i förskott.

Den italienska minitouren inleddes med en backtävling och en sprint och det blev fina resultat direkt genom att Moa Hansson, Landsbro IF, och Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK, tog tillsammans två pallplatser och en seger i juniorklasserna. Moa Hansson vann den stenhårda backtävlingen som inledde tävlingshelgen.

I seniorklasserna så tog Jackline Lockner, Hudiksvalls IF, en fin tredjeplats i sprinttävlingen. Sprint är traditionellt en lite svårhanterlig tävlingsform för de svenska åkarna så pallplatsen var efterlängtad.

Officiella resultat de två inledande etapperna

Tävlingarna flyttade därefter från Trento till klassiska Val di Fiemme får de två avslutande etapperna.

Mao Hansson och Johan Ekberg fortstatte att visa god form, på masstartsloppet (som inledde tävlingarna i Val di Fiemme) så vann Moa Hansson och Johan Ekberg blev tvåa på den tekniska och snabba banan. På den avslutande jaktstarten så förvaltade Moa Hansson sin ledning som hon fått efter de tre första etapperna och hon vann sin klass överlägset. Även Johan Ekberg gjorde en mycket stark jaktstart och tog en överlägsen seger i sin klass.

I seniorklasserna blev masstartstävlingarna täta historier där inga pallplatser togs. Åkarna var dock med bra och på jaktstarten, som hade sin målgång på legendariska Alpe Cermis, så blev det annat ljud i skällan.

Julia Angelsiöö, Storvreta IK, åkte mycket bra och blev trea i den totala minitouren efter det meriterade motståndet i form av Alena Prochazkova, Slovakien, och Sandra Schuetzova, Tjeckien.

I herrklassen så gjorde rutinerade Robin Norum, IFK Umeå, ett fint lopp och var endast 18 sekunder efter vinnande Eugeniy Dementiev, Ryssland. Även Victor Gustafsson, IFK Mora SK, gjorde ett starkt lopp och slutade trea totalt.

Officiella resultat de två avslutande etapperna

Totala världscupen blev som sagt en stor framgång även denna säsong. Rullskidslandslaget har verkligen dominerat världscupen de senaste säsongerna.

I damklassen så vann Alena Prochazkova, Slovakien, välrdscupen för andra året i rad. Segern var stor före och Sandra Schuetzova, Tjeckien. På tredje plats kom efter sin fina avslutning av säsongen Jackline Lockner. Det var ett stort ögonblick för "Jackie" som fick torka en tår i ögonvrån efter att hon mottagit sin medalj vid den avslutande prisutdelningen.

Julia Angesliöö hade en tuff kamp mot Lockner om tredjeplatsen och där blev det alltså Lockner som drog det längsta strået. För övrigt kan nämnas att Linn Sömskar, IFK Umeå, blev nia och Sandra Olsson, Malungs IF, blev tolva totalt.

I herrklassen var det möjligen rekord när Robin Norum vann totalcupen för fjärde (!) året i rad. Det börjar bli trångt i prisskåpet hemma hos Norum kan man ana. Norum har återigen gjort en fin sommar och aldrig haft några dippar i formkurvan, det betalar sig givetvis i dessa sammanhang. Segermarginalen blev närmare 100 poäng till en mycket nöjd Victor Gustafsson som genom sina fina dagar i Italien säkrade silverpengen. Eugeniy Dementiev, Ryssland, blev trea totalt.

Övriga svenska totalplaceringar att framhålla är Alfred Buskqvist, IK Stern, som blev femma och Erik Silfver, IFK Umeå som slutade åtta. Totalt tog hela 25 svenska herrar poäng i årets världscup, ett imponerande facit!

Slutställning rullskidsvärldscupen (ändra klass i rullgardinen "Gender")

I damjuniorklassen så vann Moa Hansson totalt med en marginal på över 100 poäng före Alba Montagna, Italien. Julie Henriette Arnesen, Norge, blev trea. Hansson har haft en mycket fin sommar och trots att hon inte åkt alla tävlingar så blev det ändå denna säkra seger. 

Övriga svenska placeringar i toppen blev Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, som blev femma och Olivia Alm, Strömnäs GIF, som nia.

Johan Ekberg blev totalvinnare i herrjuniorklassen. Marginalen blev slutligen bara dryga 50 poäng och det var genom sin fina helg i Italien som Ekberg säkrade segern. Alexander Grigoriev, Ryssland, blev tvåa totalt och Angelo Buttironi, Italien blev trea.

Slutställning juniorernas rullskidsvärldscup (ändra klass i rullgardinen "Gender")

Rullskidslandslaget vann även nationscupen för andra året i rad. Ryssland blev tvåa och Italien trea. Att vinna nationscupen är ett övergripande mål för rullskidslandslaget och det är blott andra gången, trots de senaste årens individuella framgångar, som rullskidslandslaget tar hem denna titel. Segern är ett kvitto på att vi numera har bredd i alla klasser eftersom alla resultat under hela sommaren räknas.

Därmed är den internationella rullskidssäsongen över för sommaren 2018. Totalt blev det alltså seger i tre av fyra världscupklasser samt i nationscupen. Antalet pallplatser blev hela 53 stycken.

Ett stort tack till alla aktiva, ledare, arrangörer och våra sponsorer, utan er alla hade detta aldrig varit möjligt! Nu laddar vi om för en spännande vintersäsong och nästa års VM i Madona, Lettland.

Foto: Flavio Becchis (på bilden syns hela svenska laget som var på plats i Italien när trofén i nationscupen delades ut)

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info