Hoppa till sidans innehåll

Täta uppgörelser i Helsingborg

06 JUL 2018 17:14
Det blev två mycket täta uppgörelser om SM-gulden i sprint när SM i rullskidor inleddes under fredagen och en hel del omkastningar.
  • Skapad: 06 JUL 2018 17:14

Överlag blev det mycket fina tävlingar som IF Ski Team Skåne och IFK Helsingborg bjöd på, man ska ha i beaktande att det var första gången man stod som värd för denna typ av tävling.

Det var torra och fina förhållanden under hela tävlingen, en envis motvind utifrån start gjorde dock att åkarna tog det ganska lugnt inledningsvis i samtliga heat. När man väl vänt om och hade vinden i ryggen slutskedet av banan så blev det dock rejäla fartökningar.

I damklassen blev det en spännande final där fjolårets mästarinna Linn Sömskar, IFK Umeå, försvarade sitt guld. Sömskar är verkligen dominant i den nationella rullskidsåknignen, guldet var hennes femte sedan 2015. Men hon blev denna gången rejält utmanad ända in på mållinjen.

In på upploppet var hon inte i ledningen utan blev tvungen att passera både Maria Nordström, Borås SK, som tog bronset och junioren Moa Hansson, Landsbro IF som på ett mycket imponerande sätt tog silvret. Hansson fick dessutom syna asfalten i sin semifinal, så det var inte någon lätt resa till medaljen. Jackline Lockner, Hudiksvalls IF, blev fyra, Sandra Olsson, Malungs SK, femma och Julia Angelsiöö, Storvreta IK blev sexa.

Damer prispall sprint 2018
Damernas prispall i sprint 2018: Linn Sömskar, Moa Hansson och Maria Nordström.

Herrfinalen blev en riktig nagelbitare även den. Efter en väldigt försiktig inledning av finalen så blev det riktig hårdkörning den sista biten in mot målet. In på upploppet var finalfältet mer eller mindre samlat och de flesta valde att gå till höger. Detta öppnade upp på vänsterkanten och där tog "rullskidornas grand old man" Tobias Westman, Göteborgs SK, chansen och slog till. Marginalen var knapp men det räckte till guld.

Silvret gick, efter målfoto, till fjolårsmästaren Karl-Johan Westberg, Borås SK. Bronset gick något överraskande till Robin Norum, IFK Umeå, där också det blev till att granska målfotot innan medaljen kunde fördelas.

Erik Silfver, IFK Umeå, blev fyra, Emil Johansson, IK Jarl, femma och Marcus Fredriksson, Hudiksvalls IF blev sexa.

Officiella resultat SM rullskidor sprint

Imorgon lördag avslutas rullskids-SM i Helsingborg med masstartstävlingar. Damerna åker 15 km och herrarna 20 km. Damerna startar kl. 10.25 och herrarna kl. 12.35, bägge tävlingarna direktsänds i SVT 1.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.smrullskidor.se

Rullskids-SM är en del av RF´s SM-veckan sommar. Information om hela evenemanget finns på www.smveckan.se

Foto: Rolf Zetterberg

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info