Hoppa till sidans innehåll

Succé i Dala-Järna

26 MAJ 2019 10:57
Det blev riktigt fina tävlingar och bra deltagande när den första upplagan av Järnarullen och tillika VM- och VC-test för sommarens internationella rullskidssäsong genomfördes under lördagen.
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2019 10:57

Över 50 åkare var anmälda, något som får betecknas som en succé och som visar att intresset för att tävla sommartid ökar. Noterbart är att flera juniorer tog chansen att göra debut i tävlingssammanhang i rullskidor.

För att komprimera programmet så genomfördes två tävlingar på samma dag. Först en supersprint på flygfältet i Dala-Järna och på eftermiddagen en distanstävling på den erkänt tuffa rullskidsbanan på Snöåns skidstadion. Då regnet hängde i luften så beslutade tävlingsjuryn att eftermiddagens tävling skulle genomföras med långsamma hjul på skidorna. Ett beslut som var mycket lyckat då tävlingarna genomfördes helt utan incidenter och nöjda åkare.

Förmiddagens sprint blev, som det nästan allt är, en spektakulär tävling. Landningsbanans bredd tillät att fyra åkare kunde åka i varje heat, något som tillför ytterligare en krydda till tävlingen.

I damklassen så tog Linn Sömskar , IFK Umeå, en säker seger före Jackline Lockner, Hudiksvalls IF. På tredje plats kom Mathilda Ruus, Åsarna IF och Moa Olsson, Falun-Borlänge SK blev fyra.

I herrklassen tog "supersprintaren" från Norge, Jostein Olafsen en imponerande seger före Victor Gustafsson , IFK Mora. Olafsen är en av de riktiga specialisterna på denna disciplinen och han visade varför idag. Tobias Westman, Göteborgs SK blev trea och Måns Sunesson, Sellnäs IF, blev fyra.

Bland juniorerna tog IFK Moras unga talang Sara Andersson hand om segern, en skaplig debut då hin inte tävlat i disciplinen tidigare. Saga Fältenhag, Högbo GIF, blev två och även för henne var det premiär i disciplinen. Nora Lindgren, Lucksta IF, blev trea och hemmaåkaren Chanell Hillgren blev fyra.

Herrjuniorernas tävling dominerades av Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK, som tag segern före juniordebuterande Ludvig Berg, Granbergdals IF. Även på bronsplatsen var den en debutant i form av Truls Gisselman, Rehns BK. Hemmaåkaren Alfred Eriksson blev fyra.

Resultat Järnarullen sprint

Efter lunch och samkväm på "byn" i Dala-Järna så förflyttades tävlingarna till Snöåns skidstadion.

Linn Sömskar fortsatte åka fort på de 7,5 kilometerna som skulle avverkas och hon tog en kontrollerad seger före Moa Olsson som visade god form. Trea blev Jackline Lockner.

I herrklassen visade Victor Gustafsson fin form när han vann före Simon Andersoon, Falun-Borlänge SK, som anslöt till eftermiddagens tävling. Pontur Hermansson, SK Bore, hade en tät kamp mot Johannes Eklof, IF Hallby, om tredjeplatsen och där gick Hermansson segrande och tog den sista pallplatsen. Det gick imponerande fort, Gustafsson åkte de 15 kilometerna på dryga 28 minuter.

Sara Andersson fortsatte åka fort även på eftermiddagen och tog dagens andra seger men hon utmanades rejält av Saga Fältenhag som endast var 11 sekunder efter. Nora Lignell blev trea efter en mycket tät kamp med Erika Österman, Häverödals SK, som blev fyra.

Även herrjuniorerna fick en dubbelseger då Johan Ekberg vann med dagens största marginal av alla klasser. Truls Gisselman blev tvåa efter ett stabilt lopp och Alfred Eriksson blev trea på sin hemmabana.

Resultat Järnarullen distans

Förbundskapten Johan Ericson har därmed fått många fina besked inför sommarens tävlingar, den internationella säsongen inleds med världscup i Kina 4-6 juli. Nationellt är det SM i Malmö som står näst på tur med tävlingar 1-2 juli.

Slutligen vill SSF framföra sitt varma tack till arrangerade Dala-Järna IK för en utmärkt start på Järnarullen, ett arrangemang som vi hoppas blir årligen återkommande!

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info