Hoppa till sidans innehåll

Dags för SM- och tävlingspremiär

08 AUG 2020 10:30
Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det både SM och långdistanstävling i Lidköping.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2020 10:30

Lidköpings vintersportklubb står för arrangemanget när deras "långkörare" sedan många år, Rådarullen, i år uppdaterats till SM-tävling.

- Vi är mycket glada att vi kan genomföra helgens tävlingar och det märks att många vill komma igång, det är över 100 åkare anmälda till SM-tävlingen. säger tävlingsledare Erik Wilhelmsson i arrangerande Lidköpings VSK.

Det blir en intensiv söndag, på förmiddagen med första start kl 10.00 genomförs säsongens första SM-tävling, individuell start i fri teknik. Samtliga SM-klasser från USM till Master-SM åker ett 16 km-varv på den västgötska landsbygden strax utanför centrala Lidköping. För de yngre ungdomarna (11-14 år) så genomförs ett masstartslopp i klassisk teknik där man startar efter ungefär halva varvet och åker in i mål.

På eftermiddagen med start kl. 13.10 är det sedan dags för masstart i klassisk teknik. Då med lite färre klasser än på förmiddagen och samtliga åker två varv (32 km) på 16 km-varvet. Klasserna kommer starta med tilltagna mellanrum med tanke på rådande läge.

Intresset att delta på tävlingarna är som sagt stort och bland de anmälda märks flera intressanta namn. Antalet deltagande i ungdomsklasserna och juniorklasserna är något större än vid senaste SM i Skövde för knappt ett år sedan och i masterklasserna märks ett ökat deltagande i damklasserna.

I elitklasserna så bär meriterade Sandra Olsson, Malungs IF, favoritskapet tillsammans med Lisa Jonsson, Sävedalens AIK. Men Matilda Ruus, Åsarna IK, kommer också till start och kan mycket väl vara med och utmana.

Bland herrarna så är det ett stort startfält som gör upp om SM-titeln. En mycket intressant start gör Victor Gustfasson, IFK Mora SK, som under VM förra året vann guld i masstartsloppet efter en imponerande slutstrid. Han tog också SM-guld vid kortbane-SM i Malmö. Gustafsson har aviserat att han inte tränar lika mycket längre men rutin finns i massor efter att han tillhört världseliten i rullskidsåknnig under många år.

Men utmanare finns absolut, Alfred Buskqvist, IK Stern och Marcus Johansson, Ulricehmans IF är exempel på mycket vassa åkare som i likhet med Gustafsson tävlat i världseliten under många år. Johansson har bland annat vunnit den totala världscupen i rullskidor och Buskqvist har tillhört rullskidslandslaget frekvent. Lägg därtill ett antal åkare som tillhör den nationella eliten så är det lätt att förstå att det kommer bli en riktigt snabb tävling för herrarna.

Bland juniorerna så får i herrklassen Georg Ersson, IF Strategen, gälla som favorit efter en mycket fin säsong i vintras. Han kommer dock utmanas av bland andra Albin Augustsson, Källbottens IK och Melker Nordgren, Falu IK.

I damjuniorklassen är det mera öppet, bland andra Rebecca Lekberg, Sävedalens AIK, Tuva Persson, Borås SK och Ella Selmosson från arrangerande Lidköpings VSK märks i startlistan. Enligt deras ranking så är de ganska jämna vilket bäddar för en spännande tävling.

Alla anmälda, startlistor och PM finns i tävlingskalendern.

Tävlingarna kommer att återges med livetidtagning:
SM-tävlingarna
Masstart

Tävlingarnas officiella webbplats

Skribent: Ludvig Remb
Epost: Adressen Gömd

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info