Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning Lidköping

12 AUG 2020 20:46
I söndags återstartade tävlingsverksamheten i Sverige då SM del 1 i rullskidor, tillsammans med Rådarullens masstartstävling, genomfördes i Lidköping. Det blev en mycket välarrangerad dag med många glada skidåkare som fick mäta sina krafter.
  • Skapad: 12 AUG 2020 20:46

Omkring 110 åkare kom till start i förmiddagens SM-tävling i fri teknik och under eftermiddagen tävlade drygt 80 åkare i klassisk masstart då den tävlingen inte hade några ungdomsklasser. Ett mycket bra deltagande med andra ord och i det mycket fina vädret så var det en uppsluppen stämning hela dagen.

I slutändan blev det en ordentlig prövning för de som åkte bägge distanserna, efter det (i vanlig ordning) krävande individuella SM-loppet så var det endast cirka 1,5 timmes paus innan masstarten drog igång på den snabbåkta banan i den vackra västgötabygden.

Svensk mästarinna blev Sandra Olsson, Malungs IF, efter ett mycket starkt lopp. Olsson har tävlat mindre på rullskidor den gångna säsongen så denna "comeback" visade att hon fortfarande är att räkna med. Silvret gick till Mathilda Ruus, Åsarna IK, distanserad med 1,53 min. Bronset gick till Erika Karlsson, Nybro Skidklubb, 3,11 min efter Olsson.

I herrklassen slog Alfred Buskqvist, IK Stern, till med ett kanonlopp och vann SM-guldet med drygt 24 sekunders marginal till rutinerade Axel Bergsten, IFK Skövde. Jonathan Engström, Borås SK, tog något överraskande bronset efter ett imponerade lopp. Han slog därmed många meriterade åkare i det starka startfältet.

Noterbart är att bägge de svenska mästarna tog sina första SM-guld efter många års tävlande i rullskidor både nationellt och internationellt.

I juniorklasserna gick gulden till Tuva Persson, Borås SK och Mårten Gedda, IK Stern. Det var betydligt jämnare i juniorklasserna och bägge mästarna fick spänna bågen rejält för att säkra sina medaljer.

Totalt korades 15 nya svenska mästare under förmiddagen.

Officiella resultat SM rullskidor individuell distans 2020

Efter helgens tävlingar har statistiken för SM-medaljörer i rullskidor uppdaterats, sedan 2010 arrangeras rullskids-SM årligen över ett flertal distanser och i listan finns många duktiga skidåkare som vunnit SM-guld både i rullskidor och längdåkning.

Statistik SM-medaljörer rullskidor

Den intensiva tävlingsdagen avslutades som tidigare nämnts med en klassisk masstart i en av landets mest anrika rullskidstävlingar, Rådarullen. I flera klasser bjöds det på spännande spurtuppgörelser och underhållningen var hög.

Officiella resultat Rådarullen 2020

Under sommaren arrangeras ett antal rullskidstävlingar innan vintern tar vid. Sommarens sista SM-tävling är SM i masstart över lång bana i Högbo 3 oktober.S

Slutligen vill SSF framföra sitt varma tack till arrangerande Lidköpings VSK som svarade för mycket välarrangerade tävlingar samt till alla deltagare som bidrog till att genomföra säkra tävlingar där vi höll avstånd till varandra.

Tävlingarnas officiella webbplats

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info