Hoppa till sidans innehåll

Dags för säsongens första SM-tävlingar i Tanum

13 AUG 2021 16:24
Under dagarna två är det dags att kora de första svenska mästarna under säsongen 21/22 när SM-avslutningen i rullskidor går av stapeln i Tanum.
  • Uppdaterad: 13 AUG 2021 16:24

SM-veckan i Halmstad som skulle arrangerats i början av juli blev inställd och sedan dessa har det varit ytterst få tävlingar i den nationella kalendern, vilket gör att SM-avslutningen även är en säsongsstart för många av deltagarna.

Arrangerande Tanums IF är väl förberedda då man under många år arrangerat Tanumsloppet, dock är det första gången som tävlingen "klassats upp" till SM-tävling.

–Det känns fantastiskt roligt att höja arrangemanget en nivå till, det kommer bli två riktigt fina och spännande dagar med deltagande från många delar av landet. Det är roligt att många passar på att kombinera SM-tävlingarna med några dagars semester i vår vackra skärgårdsmiljö. säger Ulf Brahm som tillsammans med Henrik Pålson är tävlingsledare i Tanums IF.

SM-avslutningen i rullskidor har arrangerats enligt samma upplägg under några år vilket innebär individuell start i fri teknik på lördagen och masstart i klassisk teknik på söndagen, söndagens klasser som åker 40 km är också seedningsgrundnade till Vasaloppet 2022. Tävlingarna är USM, JSM, SM och veteran-SM och även motionsklass finns för de som vill prova på att tävla. Intresset för att tävla sommartid är stort och totalt blir det över 300 starter under helgen i Tanum.

I huvudklasserna, D och H 21, så är det framför allt på herrsidan, fina startfält. Succéåkarna från senaste världscupomgången i Slovakien Alfred Buskqvist, IK Stern och Erik Silfver, IFK Umeå kommer åka bägge dagarna. De utmanas bland annat av Gustaf Nordström, Borås SK, Johannes Eklöf, IF Hallby och Gabriel Strid, IFK Mora SK. På söndagen kommer de mer långloppsspecialiserade Markus Johansson, Ulricehamns IF och Max Novak, Offerdals SK till start.

Damklassen är något tunn och där får Julia Angelsiöö, Storvreta IK gälla som dubbel favorit. På söndagen kommer Olivia Hansson, Karlslunds IF, till start och kommer bli en utmanare, hon har flera SM-guld på den långa distansen sedan tidigare.

Både junior- och ungdomsklasserna har skapligt stora startfält bägge dagarna vilket bäddar för fina tävlingar.

Första start på lördagen är kl. 14.00 och första start på söndagen är kl. 12.30.

Mer information om tävlingarna finns på www.tanumsloppet.se där går det bland annat att se alla anmälningslistor samt följa tävlingarna med livetidtagning.

SSF kommer rapportera dagligen från tävlingarna här på skidor.com samt att vi ska förska lägga upp några bilder på Ski Team Swedens Facebooksida.

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info