Hoppa till sidans innehåll

Spännande avslutning i Tanum

16 AUG 2021 08:00
Det bjöds på stor underhållning i Tanum under söndagen när SM-tävlingarna avslutades med klassisk masstart.
  • Skapad: 16 AUG 2021 08:00

Det blev riktigt spännande i både dam- och herrklassen när SM-tävlandet avslutades i Tanum.

I damklassen vann Linnéa Johansson, Linköpings SK endast 13 sekunder före Elin McCallan, Stockholms Rullskidklubb. De två följdes hela vägen runt på den lönndryga banan i Tanum men med cirka 1 km kvar till mål så lade Johansson in en högre växel och malde ner McCallan. Bronset gick till Olivia Hansson, Karlslunds IF, som gjorde ett lopp på egen hand drygt 4,5 minuter efter Johansson.


Damernas prispall i Tanum. Fr. v. Elin McCallan, Linnéa Johansson och Olivia Hansson.

Även i herrloppet blev det en spännande upplösning. Inledningsvis var det en stor klunga men efter det första varvet hade tiotalet åkare gått loss i täten. Klungan decimerades undan för undan och när Max Novak, Offerdals SK attackerade med åtta kilometer kvar så var det fem åkare kvar i klungan. Novak fick en lucka som från början inte såg så lovande ut då de andra hade ett gott samarbete. Men, Novak fokuserade framåt och matade på i ett ursinnigt tempo vilket gjorde att luckan ökade meter för meter samtidigt som de jagande inte riktigt kunde organisera sig.

Novak kunde därmed solovinna sitt första SM-guld med hela 29 sekunder till silvermedaljören Markus Johansson, Ulricehamns IF, och med Erik Silfver, IFK Umeå på bronsplats efter en tät spurt där även Gabriel Strid, IFK Mora SK och gårdagens guldman Alfred Buskqvist, IK Stern var med.

I juniorklasserna så tog Mira Göransson, Äspereds IF, sitt andra raka guld före Linda Louise Köld, Rehns BK. Segern var klar men Köld hade Göransson nästan inom synhåll då segermarginalen endast var en dryg minut. Tindra Wilhelmsson, Lidköpings Vsk, tog bronset.

Herrjuniorklassen blev en nagelbitare ända in på upploppet. Väl där så fick Anton Grahn, IFK Mora SK, tån före sin utbrytarkollega Malte Jutterdal, Vreta Skid & MK. Bakom de bägge i täten kubbades det om bronset och på de sista metrarna fick Viktor Norberg, Falu IK Skidklubb en lucka och kunde säkra medaljen.

Totalt korades 16 nya svenska mästare den avslutande dagen.

Resultat SM-avslutning 2021 masstart klassisk teknik

Efter att sommarens SM-tävlingar är genomförda så har SM-statistiken uppdaterats, där finns intressant läsning för alla som är intresserad av statistik.

Slutligen vill SSF framföra sitt varma tack till arrangerande Tanums IF som genomfört årets SM-avslutning med den äran. De glada tillropen från deltagarna var många och det gick verkligen att känna glädjen under helgen med att återigen få tävla efter alla inställda och ändrade tävlingar den gånga vintern.

Nästa SM-tävling på rullskidor blir SM-veckan i Linköping sommaren 2022. Var SM-avslutningen 2022 arrangeras är ännu inte klart.

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info