Hoppa till sidans innehåll

Landslagsverksamheten


Om vårt landslag

Landslaget i skicross består idag av åtta starka skicrossåkare, två damer och fyra herrar, som alla har potential att prestera i den absoluta världstoppen.  

Vintertid tävlar åkarna i världscupen, Europacupen eller i den Svenska Cupen och mellan varven tränar laget på våra officiella partneranläggningar.

Tack vare en rutinerad landslagsledning, med förbundskaptenen John Lindh och huvudtränaren Eric Iljans i spetsen, följer landslaget ett genomarbetat träningsupplägg som förfinats under en nioårs-period. Planeringen och innehållet uppdateras ständigt efter rådande förutsättningar och ny forskning, samt individanpassas till viss mån med kreativitet efter atleternas specifika kravprofiler. 

En skicrossåkare på denna nivå har en extremt hög fysisk status och sommartid följer laget ett framgångsrikt koncept, där de har basen i Åre och lever efter ett lyckat fysträningsupplägg som vår fysansvarige Jonas Enqvist, tagit fram.

För en skicrossåkare i landslaget finns det genom landslagsstöd och SOK:s Topp- och talangprogram utrymme att satsa helhjärtat på skidåkningen under vinterhalvåret.

Om uttagningar till landslagsuppdrag

Uttagning av åkare till Europacup (EC), världscup, (VC) och mästerskap görs endast av landslagsledningen (tränare och förbundskapten) i samråd med sportchefen. Till dessa tävlingar har vi målsättningen att de åkare som är bäst för stunden ska representera vårt land, vilket gör att alla har chansen.

Formella krav för att få starta i en EC är minst 35 FIS-punkter i skicross, alternativt max 150 punkter i GS alpint.

Formella krav för att få starta i en VC är minst 100 FIS-punkter i skicross.

Att en åkare har erforderliga punkter betyder inte att de per automatik blir uttagen, det är fler faktorer som vägs in i den sammanlagda bedömningen när landslagsledningen/sportchef gör uttagningar.

För EC gäller följande:                                                                                
Alla åkare som har punkter för EC får åka i samråd med ansvarig tränare. Anmälan görs av SSF – mejla This is a mailto link med tränarens motivering till start i EC senast 10 dagar innan race. En ansvarig ledare ska delta vid EC, detta kan vara en tränare, förälder eller åkare med tillräcklig erfarenhet. Resa, boende och startavgift ordnas/bekostas av åkaren själv om inget annat avtalas.

Skicross på lång sikt

Vi har avsiktligt valt att inte ha ett uttalat juniorlag utan dessa åkare finns på skidgymnasiet för skicross, i antingen Järpen eller Torsby. Där går elever åk 1–3 och ingår i skolans verksamhet. I åk 4 finns det möjlighet för åkare att tas ut till Europacuplaget, då de får en mjuk överlappning från gymnasiet till en elitsatsning på eftergymnasial nivå.

Vår tro är att en åkare ständigt utvecklas och många gånger når sin topp prestationsmässigt vid 25 års ålder och därför vill vi erbjuda vägar till satsning efter skidgymnasiet. 

Uppdaterad: 08 JUN 2021 16:56 Skribent: Malin Eriksson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info