Hoppa till sidans innehåll

Om sporten


Skicross kan liknas med motorcross, fast utför och på skidor. Banan innehåller velodromkurvor, hopp av olika storlekar, terrängvågor och andra typer av element och utmaningar.

Åkarna kör i heat om fyra där de två första över mållinjen går vidare till nästa heat. På en skicrosstävling börjar man alltid med ett kvalåk där man åker ensam i banan på tid, de 32 snabbaste åkarna kvalar sedan vidare till finalerna. Heatindelning och val av startgrind påverkas av kvaltiden. Finalerna ordning är som följande: åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal, B-final och A-final.

Skicross är en mycket publikvänlig sport som är spektakulär att titta på. Det är action från topp till botten med höga farter, omkörningar, taktisk åkning, hopp och glada miner.

Skicross är en relativt ny gren inom skidåkning i Sverige. De första skicross-tävlingarna hölls i Nordamerika i mitten/slutet på 90-talet. Idag har Sverige en tävlingsserie både för barn och ungdom, samt för seniorer på nationell och internationell nivå och kommer för sjätte året att arrangera en världscup.

Spana in filmer från sporten:
Skicrossfilmer

Uppdaterad: 02 JUN 2021 10:51

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info