Hoppa till sidans innehåll

Svenska cupen i skicross

12 FEB 2015 15:51
I helgen arrangerades Svenska cupen i Gopshusbacken i Mora. På herrsidan åkte Erik Mobärg så bra att han även får chansen att åka världscupen i Åre 13–15 februari.
  • Skapad: 12 FEB 2015 15:51

Svenska Cupen i skicross består av ett antal förutbestämda tävlingar av FIS-klass. Varje tävling ger poäng, och efter att alla tävlingar genomförts korar man en vinnare i dam respektive herrklass i den totala Svenska Cupen.

Fjolårets vinnare i herrklassen blev Victor Sticko, som nu är med i landslaget och tävlar i både världscupen och VM. Damklassen vanns av Alexandra Edebo, gymnasielev på Torsby skicrossgymnasium och med i utvecklingslaget.

Hittills i år har vi haft sex deltävlingar, två i Hovfjället i Värmland, två i Hamra, Tänndalen, och nu i helgen två i Gopshus, Mora.

Helgens tävlingar i vackra Gopshusbacken utanför Mora arrangerades av IFK Mora alpina klubb. Arrangemanget sköttes (som vanligt) väldigt proffsigt av gänget i Mora.

Det fanns flera tävlingsklasser för 0–100 år, och glädjande nog deltog flera yngre åkare från hemmaklubben och testade skicross för första gången. I FIS-klasserna deltog cirka 30 deltagare, den äldsta född 1966, en glad freestyleåkare från Gävle.

Banan var delvis byggd av proffsen Mikael Forslund och Victor Sticko – de hann vara hemma några dagar mellan VM och världscup – tillsammans med Anders Frost, Axel Frost och Mats Forslund. Starten liknade den i världscupbanan i Arosa, dock inte lika högt "drop" ;) och åkarna tyckte den var både rolig och utmanande.

Alla såg ut att trivas trots halv storm under lördagens tävlingar vilket påverkade tidskvalet något, men humöret var på topp ändå. I heaten hade ju alla samma mot/medvind.

Vinnare båda dagarna blev på herrsidan Erik Mobärg, Järpen skicross, som hittills varit snabbaste svensk i alla tävlingarna.

1502-Erik-Mobärg-585-348
Erik Mobärg.

Erik som går andra året på skidgymnasiet i Järpen har visat prov på hög ambitionsnivå och stark åkning hittills under säsongen med topplaceringar i de tävlingar han ställt upp i under säsongen. Erik får förtroende att representera Sverige under världscupen på hemmaplan i Åre 13–15 februari.

På damsidan vann Lisa Andersson, Torsby Skicross, som är med i utvecklingslaget.

Det är ett sammansvetsat och glatt gäng som arrangerar skicrosstävlingar i Sverige, alla hjälps åt oavsett klubbtillhörighet. Alla bjuder på sig själva och ser till att saker fungerar. Ibland kan det bli lite väntan på grun av teknik- eller väderfaktorer, men det är ingen som stressar upp sig för det utan man gör det bästa av situationen. Stämningen är på topp också bland åkarna, ibland dyker det upp landslagsåkare som gärna delar med sig till yngre och bjuder på sig själva.

150214-Mora-Svenska-cupen-backen-800-476

Det finns plats för fler i "skicross-familjen" – vi öppnar armarna för alla som vill vara med, både barn, ungdomar, ledare och föräldrar. Kom gärna och titta eller var med i en tävling och lär känna det glada gänget!

Nästa tävling i Svenska Cupen går av stapeln i Sollefteå den 14–15 mars. Om någon vill vara med och testa så går det bra, FIS-licens i skicross går ganska snabbt att fixa, se www.skidor.com/skicross för mer info under rubriken "Tävlingar".

Skribent: Joar Båtelsson

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info