Hoppa till sidans innehåll

Unikt samarbete med Mittuniversitetet för utveckling av skicrosstartgrind

2017-12-21 15:22
De senaste månaderna har en studentgrupp på Mittuniversitetet arbetat flitigt för att identifiera nytänkande idéer och förslag på konstruktion av en grind anpassad för barn och ungdomar.
  • Uppdaterad: 2017-12-21 15:31

Under två månaders tid har Skidförbundet skicross haft förmånen att samarbeta med Sports Tech-utbildningen vid Mittuniversitetet i Östersund, ett slipat gäng maskiningenjörer, och resultatet är fyra nya spännande alternativ till konstruktion av startgrind. De nya grindarna kan vara särskilt anpassade för den yngre generationens mått och önskemål, med mer färg och tilltalande utseende, vara anpassade för skicross såväl som för starter i parallellslalom.

– Det har varit ett roligt projekt att jobba med. Och även om ingen har hunnit så långt som till en färdig grind eller kompletta ritningar för en verkstad att bygga efter, så hoppas vi att det har bidragit till nya idéer som kanske syns på någon startgrind framöver, berättar Christoffer Brochs, student vid Mittuniversitetet.

Som det sett ut har grindarna varit både dyra och tunga att hantera för klubbarna, och själva inköpet av startgrind är något som kan hindra utvecklingen och expansionen av idrotten. Därför var det dags att tänka nytt, samarbetet med Mittuniversitetet är såklart en lyckoträff för Skidförbundet eftersom produktutveckling kan vara kostsamt samt inget givet område som ett idrottsförbund bör bekosta, men nu hoppas man alltså att detta kan ge ytterligare en skjuts framåt för sporten, att en smart skicrossgrind sätts i produktion och att fler föreningar kan ha utrymme att investera i en grind.

– I projekt har vi som uppdragsgivare fått medverka och ge feedback under hela loppets gång. För oss är det en riktig lyx att ha en studentgrupp om 18 personer som arbetar full tid med att hitta innovativa lösningar. Vi hoppas att detta resulterar i en produkt som inom en snar framtid blir tillgängligt för fler, säger Malin Eriksson Nationell chef skicross.


Studenterna på Mittunivesitetet har räknat och skissat på startgrindar som kan konkurrera på marknaden, ovan ser ni ett exempel skapat med inspiration från IKEA.

När startgrinden finns på marknaden kan vi inte säga något om i dagsläget men förhoppningen är att den första startgrinden ska testas vid den Skicross Next Generation-tävling, ett event som arrangeras av Östersund Frösö SLK, som hålls vid de Nordiska Ungdomsspelen i Östersund i slutet av februari.

Skidförbundet tackar Mittuniversitetet, med Johan Lilja, Lars-Erik Rännar och Annika Cawthorn för ett gott samarbete och ser fram emot nya projekt i framtiden!

Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

PRESENTING SPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Världscup i skicross Idre Fjäll
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info