Hoppa till sidans innehåll
Foto: MT Edebo YOG

World Youth Olympic Games

21 FEB 2016 19:16
Våra svenska åkare Veronica och David kommer hem med varsin Bronsmedalj för sin tredjeplats i lagtävlingen skicross/snowboardcross!
  • Skapad: 21 FEB 2016 19:16

Två skicrossåkare fick den stora äran att representera Sverige på YOG i Lillehammer.
David Mobärg, Edsåsdalens SLK, som presterat väldigt bra i Svenska Cupen i år och varit snabbare än flera av sina äldre landsmän, och Veronica Edebo, IFK Mora alpina, som precis kommit tillbaka efter en knäskada i december och fick med sig ett SM-brons i sin tävlingscomeback nyligen.

IMG_1613

IMG_1532

Det var med stora förhoppningar och stor förväntan som de åkte vidare från Idre tillsammans med coach Jonny Larsson och serviceman Tero Ukkonen. Skicrosstävlingen låg tidigt i YOG-veckan, och på tävlingsdagen strålade solen från en klarblå himmel, banan var i toppskick. Tävlingen hade ett annorlunda format, alla skulle möta alla, så det blev hela 5 poängheat innan semi- och finaler. Veronica var överlägsen i sina poängheat, vann 4 av 5 och var därmed högst rankad inför semifinalen på damsidan. David presterade otroligt fin åkning och låg rankad 2:a inför semin, med dagens snabbaste kvaltid i bagaget.
I semifinalerna kämpade de på riktigt bra, men i de tighta heaten fick de se sig snöpligt utslagna med varsin 3:e plats i semin. Besvikelsen var stor hos båda, de hade givetvis hoppats på att gå till stora finalen med den stabila åkning de båda visat tidigare.
Trots besvikelsen lyckades de båda snabbt ladda om och gav allt i small finals, och båda vann överlägset sina small finals.
Det slutade alltså med varsin 5:e-plats, helt fantastiskt bra egentligen men kanske inte riktigt vad de siktat in sig på.
Jonny var mycket nöjd med dem, de visade prov på fokus, stor insats, uthållighet och stabil åkning i de 9 heat de körde på under 2 timmar, betydligt fler heat än i en vanlig skicrosstävling.

IMG_0357

V

Dagen efter var det istället dags för lagtävling i stafettform tillsammans med snowboardcross, men eftersom Sverige saknade åkare i den disciplinen hamnade Veronica och David i ett mixat lag tillsammans med en snowboardtjej från Ukraina och en snowboardkille från Bulgarien. Inget favorit-tippat lag direkt men de överraskade med att ta sig till final ändå där de körde till sig en välförtjänt tredjeplats, och det var centimeter från ett silver när David körde i mål i finalen. Den åkning de presterade den här dagen var också riktigt bra, och David förtjänar en stor eloge för sin utomordentliga utklassning trots att han startade sist i varje heat efter det att snowboardåkarna kommit i mål.

Den medalj de drömt om att ta individuellt blev istället ett välförtjänt lagbrons. Det var en stor känsla att stå på prispallen och ta emot medaljerna i den högtidliga prisceremonin. Ungdomarna strålade ikapp med solen, och både Jonny och Tero såg riktigt nöjda ut. Medaljerna firades med pizza innan gänget åkte tillbaka till OS-byn för välförtjänt vila.

IMG_1594

Några frågor till ungdomarna:


    •    Vad har varit bäst/roligast med YOG-veckan?
David svarar ”Mat dygnet runt!”
Veronica tycker poängheaten var roligast, ”det var sjukt kul att få göra så många tävlingsheat, även om det var väldigt krävande”

    •    Hur lyckades ni samla er så snabbt efter utslagning i semin och prestera på topp i small finals?
David: ”Jag var bara så j… förbannad så jag åkte skiten ur dom andra, jag blev faktiskt lite förvånad att jag slog tysken med så mycket som jag gjorde”
Veronica: ”Jag blev väldigt upprörd efter semin, men jag fick några klokt valda ord av Tero som fick mig att inse att tävlingen inte var slut än och fick mig att ladda om till lilla finalen.”
    •    Vilken/vilka erfarenheter tar ni med er från YOG i ert fortsatta tävlande?
David: ”Att man ska sträcka ut pekfingret/armen rakt fram vid mållinjen, inte neråt. Sen var det inte så mycket mer, man börjar ju få lite rutin nu faktiskt”
Veronica: ”Jag tar med mig erfarenheten att åka heat mot väldigt jämna motståndare samt att just kunna ladda om trots att man är besviken”

IMG_1476

IMG_1580

 

Foto Gabriella Edebo och Marie-Therese Edebo

Skribent: Marie-Therese Edebo

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info