Hoppa till sidans innehåll

Framgångsrikt koncept appliceras på Europacuplaget

09 JUN 2016 09:47
Åtta unga, lovande skicrossåkare har tackat ja till erbjudandet om att haka på en helhjärtad satsning för att utvecklas maximalt som utförsåkare.
  • Skapad: 09 JUN 2016 09:47

En stor del av satsningen på Europacuplaget består i att bygga en stabil fysisk grund samt ge dem en inskolning mot livet som elitidrottare under sommarmånaderna. Åkarna flyttar därför sin bas till Åre och gemensamt kör de ett träningsupplägg som formats av förbundet med Jonas Enqvist som fysansvarig.

Konceptet med Åre som bas för ett satsande lag är inget nytt inom skicross, utan har länge varit en av de framgångsfaktorer som funnits i laget för att skapa sammanhållning och starkt fokus på utveckling hos både individen och gruppen. Numera är det ett givet inslag för världscuplaget och förbundet är stolta över att kunna erbjuda europacupåkarna samma chans till utveckling och förberedelse.

– För oss är det ett kvitto på att åkarna vill satsa 100 procent på skicross och de kommer föra positiva energier in i gruppen, säger John Lindh, huvudtränare för europacuplaget.

Målet för europacuplaget är att etablera sig i toppen av Europacupen, både individuellt och som lag samt att slåss om startplatser i världscupen under säsongen.

Majoriteten av åkarna kommer direkt från studentmottagningar till uppstartslägret den 13 juni, där får de hjälp på traven från förbundet att acklimatisera sig i fjällvärlden och med introduktion på arbetsmarknaden. Därefter väntar ledarledd träning fyra dagar i veckan på Sports gym och sedan varierande konditionsträning med fokus på att plocka höjdmeter under eftermiddagen.

Fredagar och helger tränar åkarna efter egna program, vilket ger utrymme till att arbeta mer intensivt eller åka iväg från byn en sväng. Sommarens fysträning kommer att handledas av världscupåkaren och tränande tränaren Michael Forslund.

– Det känns väldigt inspirerande då jag trots allt har tränat med Jonas i sju år och har mycket som jag kan bidra med till de yngre åkarna. Det ger även mig en bra sporre i min egen satsning att träna tillsammans med och samtidigt bli utmanad av den yngre generationen, berättar Forslund.

Mitt i högsommaren får de hårt tränande två veckors ledighet från upplägget i byn, därefter toppas formen med några intensiva träningsdagar, innan det är dags för laget att kliva på snö i slutet av augusti.

Skribent: Malin Eriksson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info