Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nisse Schmidt

Skicrosslandslaget går för seger i nya WC Cross Alps Tour

07 DEC 2016 08:57
Efter en riktigt bra försäsong med hårdträning både på gymmet och på skidor är skicrosslandslaget laddade för Världscuppremiär i Val Thorens med nya konceptet ”Cross Alps Tour”.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2016 09:03

Ett helt nytt tävlingskoncept inleder världscupen i år, World Cup Cross Alps Tour- en egen tour i touren med 6 tävlingar på knappt 2 veckor före jul. Det blir en mycket intensiv tävlingsperiod som kräver mycket av åkarna, men våra svenska landslagsåkare är väl förberedda. 

World Cup Cross Alps Tour innebär en del nya helt regler- några av de mest spektakulära är "wildcards" för toppåkarna, och den nya heat-indelningen. 

Wildcards innebär i korthet en försäkran om att de 8 bäst rankade herrarna och 4 bäst rankade damerna garanteras en plats i finalheaten oavsett prestation i tidskvalet. Tanken med detta är att tävlingen ska avgöras i heaten och inte tidskvalet, och med den här nya regeln säkerställer man att de bäst rankade är med.

I den första deltävlingen i Val Thorens baseras rankingen på förra säsongens World Cup Leaderboard. Efter första tävlingen i Val Thorens baseras rankingen på Cross Alps Tour leaderboard.

Nästa spännande förändring är heat-indelningen, kanske den mest intressanta på den nya touren! Toppåkarna -samma 8 herrar och 4 damer som får wildcards- kommer att få välja sina 3 motståndare till nästa dags första heat. Den högst rankade väljer först, för herrarna gäller att man får välja en rankad 9-16, en rankad 17-24 och sist en rankad 25-32. Sedan väljer näst högst rankade sina 3 motståndare och så fortsätter man tills alla 8 + 4 toppåkarna valt.

–      Äntligen är tävlingssäsongen igång efter en lång förberedelseperiod! Kul att det nya tourkonceptet har blivit verklighet efter många kreativa möten mellan FIS och ledare samt åkare från landslagen, det här är framtiden säger Sportchefen Joar Båtelson.

De redan spännande skicrosstävlingarna tar nu ytterligare ett rejält kliv uppåt. Det blir garanterat en tuff fight om de nya Cross Alps Tour- troféerna!

–      Val Thoréns är alltid kul att komma till och den delvis nya bansträckningen gör det väldigt intressant. Håll koll på starten och den negativa svängen i slutet av banan där många race kommer att avgöras säger en taggad Viktor Andersson.

Kvalet avgörs på torsdag kl. 11:00 och finalerna avgörs kl. 13.00 på fredag och direktsänds i SVT1, kl. 10.50 på lördag i SVT2 samt på SVT play och på Eurosport 2.

Svenska åkare på start:
Anna Holmlund, Sundsvalls SLK
Sandra Näslund, Kramfors Alpina
Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK
Michael Forslund, IFK Mora Alpina
Viktor Andersson, Vemdalens IF

*Victor Sticko, IFK Mora Alpina ansluter till Arosa 13 december.

För mer information kontakta:
Joar Båtelson
Sportchef Skicross
This is a mailto link
Telefon 070-484 02 01

Skribent: Joar Båtelson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info