Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Segerström/SSF Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK, en av åkarna uttagna till ungdoms-OS.

Sex alpina- och fyra skicross-åkare uttagna till världsungdoms-OS

10 DEC 2019 13:23
​I dag avslöjas namnen på ytterligare idrottare som är uttagna till världsungdoms-OS i Lausanne den 9–22 januari 2020. Till tidigare uttagna åkare i freeski och snowboard adderar vi nu sex alpina- och fyra skicross-åkare.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2019 13:43

– Det är väldigt kul att nästa generation skicross-åkare får chansen att visa upp sig på "världsscenen". De har alla visat sig framgångsrika i Sverige för sin åldersgrupp och kommer tävla i Europacupen nästa vecka för att samla värdefulla erfarenheter inför ungdoms-OS, säger huvudtränaren för skicross Erik Iljans.

– Det är sex alpina åkare som verkligen har visat framfötterna och gjort bra prestationer. De är de bästa vi kan ta ut just nu, så de är väl värda denna chans. Det kommer bli en fantastisk möjlighet för dem att få vara ute och skaffa erfarenhet av att tävla i en olympisk miljö. Vi är glada över att det är så många som tre tjejer och tre killar som tillsammans med ledarna åker iväg på detta äventyr, det ger dem en chans att skapa en viktig gruppkänsla, säger Anders Sundqvist, vik. nationell alpin chef.

Uttagna åkare från Svenska Skidförbundet är:

Alpint

Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK
​Emma Sahlin, Sollentuna SLK
​Wilma Marklund, UHSK Umeå SK
Adam Hofstedt, Karlstad SLK
​Oskar Gillberg, Täby SLK
​Lukas Ermeskog, Åre SLK

Skicross

Alice Fortkord, Åre SLK
Lia Nilsson, Åre SLK
Erik Wahlberg, Kungsbergets AK
​Fredrik Nilsson, Åre SLK

Dessa sällar sig nu till gruppen med tidigare uttagna idrottare: freeski-åkarna Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, Wilma Johansson, Sälens IF, Melvin Morén, Sälens IF, Martin Nordqvist, Riksgränsen snowboard- och skidklubb (RISK) och snowboardåkaren William Mathisen, Sälens IF.

Totalt består den svenska truppen till världsungdoms-OS nu av totalt 38 namn. Truppen kommer kompletteras vid en sista uttagning den 17 december. Totalt kommer den bestå av cirka 50 aktiva.

– Det skulle i sådana fall bli den största svenska truppen hittills till ett världsungdoms-OS, säger SOKs sportchef Anders Wiggerud, svensk truppchef på plats i Lausanne.

Spelen invigs den 9 januari och pågår till den 22 januari. Schweiziska Lausanne är platsen för den Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) huvudkontor sedan 1915 och är känt som den olympiska huvudstaden, men det blir första gången som olympiska tävlingar arrangeras i staden.

Detta är världsungdoms-OS

Youth Olympics Games (YOG) kallas världsungdoms-OS på svenska. Det är en idrottstävling för ungdomar där idrotten möter kultur och utbildning. Visionen är att inspirera ungdomar över hela världen att delta i idrott och leva efter de olympiska värderingarna. Världsungdoms-OS är en utvecklingsplattform för ungdomar 15–18 år. Inte bara genom idrottstävlingar på högsta nivå utan även genom utbildningsprogrammet "Learn & Share" som pågår under hela spelen.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info