Hoppa till sidans innehåll

Skicrosslegendarer inbjudna till Idre

27 JAN 2020 13:28
Skicross som "ny sport" börja bli ett gammalt begrepp och som ett led att stärka sportens historia bjöd landslaget in ett gäng "legendarer" till världscupen på Idre Fjäll. I år kom knappt 20 personer som på olika sätt varit med att bygga sporten.
  • Uppdaterad: 27 JAN 2020 13:28

Skicross som eventsport diskuterades redan i slutet av 80-talet, men det dröjde till slutet av 90-talet innan man bjöd in skidåkare till en egen klass i "Lord of the boards", (USA). Skidklassen i den redan etablerade boardercrossen fanns med på X-games i Crested Butte, USA, första gången 1998 och har utvecklats mycket tills idag. 

Sverige har alltid haft åkare med i toppen sedan start, med namn som Lars Lewén, Magdalena Iljans och Jesper Brugge samt många andra som kom från en alpin bakgrund och sadlade om till fullblodsproffs inom den spektakulära grenen. 

Första regelverket bestod av endast tre regler, som lite skämtsamt angavs till "No Spikes, No biting and No razorblades". Det fanns såklart en tanke om att ge publiken en show och myten kring dessa tävlingar lockade mer eller mindre galna skidåkare med olika bakgrunder. 

I början av 2000-talet var "Saab Salomon Crossmax Series" tongivande som tävlingsserie med deltävlingar runt om i världen. Ett fantastiskt kommersiellt samarbete som gav hungriga skidåkare möjligheten att mäta sin krafter mot varandra likt ett modernt gladiatorspel. 

2002 kördes första världscupen i Tignes (FRA) under FIS flagga med över 130 startande, vilken vanns av Magdalena Iljans och en annan legendar, Tomas Kraus (CZE). Övriga svenskar i resultatlistan var Lars Lewén (5), Tobias Hellman (7), Jesper Brugge (9), Peter Lind (30) och Eric Iljans (44). 

2005 gick första VM i skicross av stapeln i finska Ruka med Magdalena Iljans på silverplats och Sanna Tidstrand (16). På herrsidan tog Jesper Brugge, även han silverpengen och Tommy Eliasson (4), Lars Lewén (5), Eric Iljans (19).

2010 fick skicross plats i finrummet under de olympiska spelen i Vancouver (CAN), vilket innebar starten på nutidens intresse för skicross. Anna Holmlund var bästa svensk på 6:e plats och Magdalena Iljans avslutade en lysande karriär med en 10:e plats. Tommy Eliasson var bäste svensk på herrsidan med 13:e plats, före Eric Iljans (16), Lars Lewén (24) och Michael Forslund (27).

Skicross fanns även med på extremsportarnas största tävling, X-Games under åren 1998-2016, med undatag för ett antal år då tävlingen krockade med FIS program som då vuxit sig starkare för skicrossåkarna. Sverige har plockat medaljer under åren genom åkare som Magdalena Iljans, Sanna Tidstrand, Tomas "The Butcher" Andersson (bror till Eric Iljans), Lars Lewén, Peter Lind och Eric Iljans.

Sammanfattningsvis finns det en rik historia och otaliga historier att berätta om skicross uppväxt och det är viktigt att alla intresserade åkare, ledare, sponsorer och fans får möjlighet att ta del av detta. Skicrosslandslaget kommer även i fortsättningen uppmuntra alla som varit med på resan att dela sina erfarenheter och fortsätta bidra till utvecklingen av sporten! 

"Skicross helps people to understand the importance of allround skiing!"

Skribent: Joar Båtelson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info