Hoppa till sidans innehåll

Victor lämnar skicrossens tävlingsarena

08 APR 2020 15:01
Victor Sticko, IFK Mora alpina klubb, lägger skicrosskidorna åt sidan. Elitkarriären är över och morasonen ser fram mot en annan sorts vardag, men håller dörren öppen för att vara kvar inom sporten.
  • Skapad: 08 APR 2020 15:01

Victors skicrosskarriär tog sin början 2013, efter att han under en säsong mellanlandat som snickare i Norge, efter sin alpina karriär som han lämnade när han gick ut skidgymnasiet 2011 i Gällivare. Han tog klivet in i landslaget 2014 och sedan dessa har det mesta i hans liv kretsat kring skidåkning och skicross.

– Jag fick tillbaka glädjen i skidåkningen när jag började åka skicross och det var väl främst det som gjorde att jag fortsatte. Sedan ville jag givetvis se hur långt det gick att komma, säger Victor.

En 12:e plats i världscupen i Idre 2017 är Victors främsta internationella resultat, en säsong som förövrigt var hans absolut främsta under karriären. Innehåller även en pallplats i Europacupen. Redan 2015 blev han norsk mästare, men fick vänta till 2018 innan han fick titulera sig svensk mästare. Totalt samlade Victor på sig fyra SM-medaljer.

Under fjolårets säsong var han skadad, men kämpade sig tillbaka och i hans sista internationella tävling på hemmaplan körde han in på en 28:e plats i Idres världscup i slutet av januari 2020.

– Givetvis är det mycket man kommer att sakna, men försäsongsträningen hör inte dit. Det ska bli skönt att leva lite mer Svenssonliv. 

Hans karriär som elitåkare är över, men hjärtat för skidåkningen finns där och sporten släpper han inte.

– Jag har redan varit lite tränare i klubben och jag har ingenting emot att vara kvar och hjälpa till i framtiden, säger Victor.

Skicross sportchef John Lindh strör superlativer kring Victor när han beskriver morasonen.

– En otroligt ambitiös och målmedveten kille som alltid ställde upp för laget. Han kommer att vara saknad av alla nu när han slutar. En riktig lagspelare som enträget kämpat på och trots skadan förra säsongen tog han sig tillbaka. Han har gjort en gedigen resa och det är bara att tacka för de här åren och önska honom lycka till i framtiden.

När skidor.com pratar med Victor slamrar det ordentligt i bakgrunden. Sticko har checkat in på jobbet i Mora och redan anammat Svenssonlivet. Men bli inte förvånad om han dyker upp i skidsammanhang i framtiden. Skidåkning kommer att vara en stor del av Victors livspussel även i framtiden.

Foto: Klas Rockberg/SSF

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info